Annons

Närsholmen får miljoner för satsning på fågelturism

zoom Målet med de nya EU-pengarna är att öka<br />
 den utländska fågelturismen till hela Gotland.  Foto: Fredrik Ström
Målet med de nya EU-pengarna är att öka
den utländska fågelturismen till hela Gotland.
Foto: Fredrik Ström
NYHETER. Närsholmen har beviljats miljoner i EU-medel för att utveckla fågelturismen på Gotland. ”Fågelturismen är i sin linda här jämfört med Öland”, säger projektledare och fågelskådare Karin Åström.
Annons

Efter andra sin andra ansökningsrunda blev samarbetsprojektet för att utveckla fågelturism runt Östersjön beviljad EU-medel om totalt 17 miljoner kronor. Föreningen Närsholmen på Gotland, som är en av de sju partners i projektet, ha en budget på totalt 3,4 miljoner.

Föreningen Närsholmen vill utveckla besöksnäringen på Gotland under större delar av året, och med det gynna öns småjordbruk. Detta ska ske genom en stor investering i fågelturism.

Pengarna kommer från EU-programmet Central Baltic, som lämnar bidrag till gränsöverskridande projekt som binder samman Estland, Lettland, Finland och Sverige. Av de 17 miljoner som gick till projektet, får Föreningen Närsholmen 3,4 miljoner kronor, samt ett bidrag på 600 000 kronor från Region Gotland.

– Vi vill utöka fågelturismen på hela ön, både på Närsholmen och andra delar av Gotland. Vi hoppas få hit fler turister för att utveckla besöksnäringen på våren och hösten när fåglarna flyger och mellanlandar här, säger Karin Åström, ordförande i Föreningen Närsholmen.

Från början handlade projektet om hur Närsholmen skulle kunna locka fågelturister med hjälp av de vitkindade gässen som flyttar över Östersjön, berättar projektledare och fågelskådare Karin Åström.

Exklusiva fågelpaketresor

Men för att få bidrag från EU och för att kunna attrahera fler besökare, behövdes projektet bli större.

– Vi kom fram till att vi kunde göra exklusiva paketresor för fågelskådning med olika stopp hos våra samarbetspartner Lettland, Stockholm och Åland. Specialiserade fågelskådare är villiga att betala ordentligt för att få se särskilda fåglar, och de vill bo bra och äta gott, säger Karin Åström.

Storbritannien, Holland och Italien är exempel på marknader att rikta sig till.

– Olika nationaliteter vill se olika fåglar, så det gäller för oss att få ihop en lista på fåglar som attraherar de olika turisterna. Ett paket kan till exempel erbjuda örnar, ugglor och hackspettar.

Samma fåglar som Öland

Att utländska turister står i fokus är för att man vet att de är beredda att betala bra för att se ovanliga fåglar. Men Karin Åström hoppas även få in mer svenska pengar till Gotland.

– Fågelturismen här ligger i sin linda. På Öland är den enorm, du kan se hur mycket folk som helst som står och tittar på fåglar, medan det är helt tomt hos oss. Det är ju samma fåglar!

För att kunna marknadsföra Närsholmen och andra delar av Gotland mot fågelturister krävs det att man kan erbjuda bra boenden, måltidsmöjligheter och duktiga guider. Här finns en chans för småjordbruken att utveckla sin affärsverksamhet, menar Karin Åström.

– Vi vill gynna småjordbruken genom att få hit turister som betalar. Här finns det en möjlighet för dem att utveckla boendeverksamhet, mat och gårdsbutiker, medan vi står för expertis och guidning.

Bokningsbara fågelresor 2019

Det finns även planer på att organisera en båtresa från södra delen av Rigabukten till Gotland, med ett stopp i Stockholms skärgård.

Vad tycker företagen på Gotland om projektet?

–Vi har samtalat med flera intressenter som tycker att detta är bra. Vi ska under näst år erbjuda studieresor till Öland, som ligger oändligt så långt före med den här typen av turism.

Går allt som det ska resor kunna bokas under 2019, och målet är att ett femtiotal företag ska vara inblandade.