Annons

Nationalparken i Lappland blir mer turistvänlig – och dubbelt så stor

zoom Nu hoppas parkens förvaltare att lokala företagare i Åsele och Södra Lappland hänger med på tåget och lockar till turism.
Nu hoppas parkens förvaltare att lokala företagare i Åsele och Södra Lappland hänger med på tåget och lockar till turism.
NYHETER. Nationalparken Björnlandet i södra Lappland har utvidgats till dubbla storleken, samtidigt som tillgängligheten förbättrats. 
Annons

Björnlandet ligger i Åsele lappmark och har sedan invigningen 1991 erbjudit allmänheten rekreation i 1 143 hektar vacker urskog. Under det gångna året har nationalparken genomgått en gedigen transformation, och breder nu ut sig till hela 2 369 hektar. Invigningsceremonin äger rum den 10 juni 2017.

− Utökningen av Björnlandets nationalpark ingår som en del i den nationalparksplan som finns för Sverige, säger Gisela Norberg, handläggare på Naturvårdsverket, som tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten har genomfört arbetet.

Utvidgningen innefattar flera intilliggande naturreservat och nationalparken består nu av ett större bergsmassiv med mellanliggande dalgång.

Tillgängligt för alla

En viktig nyhet är att Björnlandet numera kommer att vara tillgängligt för alla, inklusive besökare med syn- eller funktionsnedsättning.

Tomas Staafjord är Björnlandets nationalparksförvaltare samt projektledare för arbetet.

− Den stora skillnaden är att tillgängligheten blivit mycket bättre, säger han. Vi har nu två entréer med rullstolsramper och tydliga väggar för kartor och skyltar.

Tillgänglighetsarbetet har drivits på från Naturvårdsverket på nationell nivå, samtidigt som en ny grafisk form och tydligare skyltning initierats. Utökningen har genomförts samtidigt som Sveriges Nationalparkers nya varumärke har rullats ut.

Övernattning i stuga

För de flesta besökare blir dock den kanske viktigaste åtgärden att Björnlandet äntligen erbjuder möjligheten att övernatta i en timrad stuga. Samtidigt har två mil nya vandringsleder tillkommit.

− Själva genomförandet har gått väldigt bra, säger Tomas Staafjord. Vi har haft en väldigt god dialog med jaktlag, Naturvårdsverket, samebyn och andra intressenter.

Tror du att nysatsningen kommer stärka besöksnäringen i regionen nu?

− Absolut. Det är fortfarande ett projekt att ta sig hit eftersom vi saknar kollektivtrafik, men tillsammans med Skuleskogens nationalpark, som bara ligger 10 mil bort, blir Björnlandet ett självklart stopp på Sverigeresan. Nu ser vi gärna att lokala företagare i Åsele och Södra Lappland hänger med på tåget och utnyttjar den potential som finns här.