Annons

Hållbar nationalparksafari ska locka fler till svensk natur

zoom Naturturismpionjären Tomas Bergenfeldt vill att fler ska uppleva naturen genom hållbara transportalternativ.
Naturturismpionjären Tomas Bergenfeldt vill att fler ska uppleva naturen genom hållbara transportalternativ.
NYHETER. Sverige har många fina nationalparker, men de är ofta svårtillgängliga utan egen transport. Nu vill naturturismpionjären Tomas Bergenfeldt få fler att upptäcka naturen på hållbart vis – med nystartade Nationalparksresor.
Annons

Tanken med Nationalparksresor är att göra det lättare för resenärerna att komma ut i naturen. I resepaketen ingår transport med klimatsmart buss och boende på naturnära hotell eller vandrarhem. Sedan får deltagarna välja om de vill upptäcka naturen på egen hand eller tillsammans med reseföretagets färdledare. Bakom idén står Tomas Bergenfeldt, som grundade Äventyrsresor 1984 och introducerade begrepp som äventyrsresor och ekoturism i Sverige.

– Jag har jobbat med naturturism runt hela jorden sedan 1980-talet, men jag har blivit allt mer angelägen om att få fler svenskar att hitta ut i den svenska naturen, gärna som ett alternativ till helgresor med flyg. Förutom att det är mycket bättre för klimatet så är besök i naturen hälsosammare än många andra alternativ. Svensk natur är verkligen underutnyttjad.

Har intresset för hållbara resor ökat?

– I diskussionerna på nätet skulle man kunna tro det, men det är inte jättetydligt. Svenska Turistföreningen har ständigt ökat antal besökare på sina fjällanläggningar, och rapporter från flera naturskyddade områden visar på ett stort ökat antal besökare förra sommaren, men jag har inte sett någon statistik på det.

– När det gäller hållbart resande i vidare bemärkelse, med mindre flyg och mer tåg, så känns det inte som att man gärna gör avkall på sina semesterdrömmar. Hållbarheten är nog mest en bonus, som möjligen avgör i en annars jämn valsituation, inte ett kriterium vid val av resa.

På vilket sätt är era resor hållbara?

– Buss är det mest hållbara resesättet till de resmål vi besöker. Dessutom är vårt bussbolag miljöcertifierat och använder 100 procent förnyelsebart biobränsle. Vi använder småskaliga boendeanläggningar som tänker hållbarhet utan att ge avkall på upplevelsen.  De ligger som regel i glesbygden där vi då bidrar med inkomster. Att vi har kunniga färdledare som bidrar med kunskap är också en del av hållbarheten.

Resorna görs i samarbete med Världsnaturfonden WWF, som även bidrar med guider. Bland färdledarna finns bland andra naturexperten Ola Jennersten och Charlotte Permell, chefredaktör för WWF:s medlemstidning Eko och före detta programledare för SVT:s Mitt i naturen.

Har du någon personlig favorit bland era kommande resor, och varför?

– Nästan alla våra nationalparker och många andra naturskyddade områden är storartade, säger Tomas. Att komma till en nästan helt okänd nationalpark, som Norra Kvill, är lite extra kul. Senare i vår räknar vi med att presentera några resor som går till fina områden norrut.