Annons

Krögare rasar mot personalliggarens nya regler

zoom Samtidigt som personalliggaren börjar omfatta fler branscher så införs nya regler Foto: Colourbox
Samtidigt som personalliggaren börjar omfatta fler branscher så införs nya regler Foto: Colourbox
NYHETER. Den 1 juli införs nya regler som omfattar den personalliggare som restaurangpersonal rapporterar i. Det har upprört många i branschen. ”Detta når inget syfte och känns som ett spel för galleriet”, säger Johan Hjort, ägare av Högberga gård.
Annons

Personalliggaren är återigen en het potatis. Samtidigt som den börjar omfatta fler branscher 1 juli så införs nya regler.

Nu ska både ägare och familjemedlemmar – även de under 16 år  – skriva in sig. I ett brev från Skatteverket går att läsa: ”Personer räknas som verksamma när de utför uppgifter i verksamheten, oavsett om de får lön eller inte.”

Det vill säga – kontrollanterna kollar inte att de inskrivna får betalt som ju varit hela syftet med personalliggaren.

Upprörda krögare

Detta har fått krögare att se rött.

Johan Hjort äger Högberga Gård där han bedriver konferensanläggning, restaurang och hotell. På gården har han också sitt kontor där han jobbar med ägare frågor men också med flera andra verksamheter. Hans fru och tre små barn bor bara minuter bort och det är inte ovanligt att de är med på jobbet, till exempel vid ett akut larm.

– Jag jobbar i ett företag men med sex verksamheter parallellt. Vem ska bestämma när jag jobbar med vad? säger Johan Hjort.

– Jag kanske sitter och gör en treårig verksamhetsplan för Krägga herrgård eller Tammsvik som jag också driver och så kommer det in en personal från Högberga och frågar någonting. Ska jag då logga in eller logga ut i några minuter eller hur ska jag göra? Ska det kosta mig flera tusentals kronor i kontrollavgifter om jag råkade vara inloggad på en annan verksamhet under vårt samtal?

Vad var din första reaktion när brevet från Skatteverket kom?

– Jag kände hopplöshet. Det här är inte verklighetsförankrat. Det når inget syfte. Kommer de och gör en koll och ser att vi alla är på plats så kollar de bara att bemanningen stämmer med liggaren. Om de inte kollar att folk har fått lön och att jag har betalat in avgifter vad är då syftet? Det här känns som ett spel för galleriet.

Efter att krögaren Jeanette Bohman skrev ett öppet brev och ifrågasatte personalliggarens nya regler (Svenska Dagbladet, torsdag 17 maj) har hon fått motta flera hundra mail, kommentarer, sms och telefonsamtal från företagare.

Skatteverkets Conny Svensson, rikssamordnare för kontanthandel, svarade i sin tur med en replik (Svenska Dagbladet, tisdag 22 maj).

”Efter tio år med personalliggare anser exempelvis tre av fyra restaurangföretag att personalliggare motverkar svartarbete. I byggbranschen, som haft personalliggare i ett par år, är motsvarande andel två av tre.”

Men problemet är att det faktiskt inte gjorts någon utredning som talar för personalliggaren. Snarare säger HUI:s (Handelns Utredningsinstitut) utredning från maj förra året att den har ”ingen effekt på företagens lönerapportering”.

Bör avskaffas

Hos Visita var man inledningsvis positiva till personalliggaren för att den skulle motverka fusk och osund konkurrens men harsedan en tid svängt i frågan och anser att den bör avskaffas helt.

– Det är tydligt att den främsta effekten blivit att det tas ut kontrollavgifter. Nu gör man dessutom regelverket ännu krångligare för företagaren genom att företagsledaren också ska skriva in sig. Enkla misstag ger 12 500 kronor i kontrollavgift. Man drar in stora summor pengar till statskassan från företag där det inte finns något fusk. Det här är ett ineffektivt system och en orimlig förändring, säger Stefan Lundin, chefsjurist branschjuridik.

Skatteverket vet var Visita står i frågan

Visita har i ett remissyttrande motsatt sig de förändringar som Skatteverket nu inför, men har inte blivit lyssnade på.

– Det är är tyvärr så att lagstiftaren inte alltid tar till sig av de synpunkter vi framför. Vi har också haft täta kontakter med Skatteverket som vet precis vad vi står någonstans i den här frågan, säger Stefan Lundin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...