Annons

Nystart för Lagerhuset med färsköl och schnitzel

zoom Centraleuropeisk matkuktur gäller på  på nyöppnade Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg.
Centraleuropeisk matkuktur gäller på på nyöppnade Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg.
NYHETER. På nyöppnade Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg lockar krögaren Tove Andersson göteborgarna med centraleuropeisk mat och tjeckisk färsköl. "Vi har rest mycket i Prag och Östeuropa. Där finns så många härliga ölhallar som vi hämtat inspiration från", säger Tove Andersson.

Annons

Centraleuropeisk matkultur är Tove Anderssons hemmaplan. För elva år sedan tog hon över Gyllene Prag, ett av göteborgarna mest anrika vattenhål där åtskilliga världsproblem fått sin lösning över en panerad ost med tartarsås och en svalkande öl.

Nu har hon tagit sig an nästa utmaning tillsammans med maken och kompanjonen Eskil Vowles.

Efter att ha vårdat traditionen på Gyllene Prag kände krögarparet ett behov av att kunna ta ut svängarna och testa något nytt.

­– Vi ville skapa en riktig ölhall. Det har det varit lite dåligt med i Göteborg, säger hon medan de första lunchgästerna börjar droppa in för att beställa veckans schnitzel eller västerbottenbakad fiskfilé.

Den traditionsrika gulputsade byggnaden ligger invid ett av Göteborgs mest expansiva nöjesstråk vid Järntorget och Rosenlund med flera nyöppnade krogar som grannar.

– Det är bara bra att det är flera andra krogar här och det drar hit folk. På Gyllene Prag har det varit ett problem att det inte är så många andra liknande verksamheter i närheten.

Lagerhuset är idag ett tillhåll för bokförlag, medier, arkitektbyråer och andra kulturverksamheter. Här öppnades den första restaurangen 2011 av krögaren Pelle Danielsson som även låg bakom den legendariska finkrogen Hos Pelle. Till en börja var krogen populär men efter ett ägarskifte tunnades besöken ut. I början av 2018 lades verksamheten ut till försäljning.

– Konceptet är egentligen inte beroende av Lagerhuset men när det var till salu tänkte jag att det måste gå att göra här.

Med rymliga lokaler, hyfsad takhöjd och ordentligt med plats för en solig uteservering såg hon möjligheter att förverkliga idén. En mindre ombyggnad med lite ny färg på väggarna var vad som krävdes för att locka fram den rätta känslan.

Med en ölhall av kontinentalt snitt vill Tove Andersson erbjuda ett alternativ till trenden med lokalproducerad öl från mikrobryggerier. Här är det Urquells opasteuriserade färsköl som gäller. Med fyra specialtankar på vardera femhundra liter finns kapacitet att fukta torra strupar. Allt enligt Urquells koncept Tankovna-baren, som systerkrogen Gyllen Prag var först med i Göteborg.

­– Vi är ensamma om den här ölen. Vi har tagit med en tapster från Gyllene Prag för säkra kvalitén, säger Tove Andersson.

Den främsta utmaningen hon ser är att locka gäster kvällstid. När en dryg vecka gått sedan invigningen konstaterar hon att starten varit lite trevande.

­– Jag tror att det tar tid att jobba in något. Många är vanemänniskor, säger hon.

 

 

 

 

 

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...