Annons

Nytt fjälltåg till norrländska skidanläggningar

zoom Sofi Marberg på Hemavan Tärnaby hoppas nå fler typer av besökare med det nya Fjälltåget. Foto: Visit Hemavan Tärnaby
Sofi Marberg på Hemavan Tärnaby hoppas nå fler typer av besökare med det nya Fjälltåget. Foto: Visit Hemavan Tärnaby
NYHETER. Snälltåget och Inlandsbanan gör en gemensam satsning i ett tåg för skidsugna semesterfirare att ta till norrlandsfjällen. ”Det här har stått länge på önskelistan”, säger Sofi Marberg på Visit Hemavan Tärnaby.
Annons

Snälltåget och Inlandsbanan gör tillsammans med destinationerna Hemavan Tärnaby, Kittelfjäll, Borgafjäll och Dorotea gemensam sak för att erbjuda resenärer en ny form av transport till fjälldestinationer i Norrland.

Planerna på nattågstrafik till Lappland har funnits länge. I mars 2019 blir de verklighet, under två veckor till att börja med.

För Sofi Marberg, verksamhetschef på Visit Hemavan Tärnaby är tågsatsningen efterlängtad.

–Tack vare tåget blir vi tillgängliga på ett helt annat sätt. De som kommer hit kommer annars med bil, och vi upplevs av många som att ligga väldigt långt bort, säger hon.

Nattåget är ett viktigt steg för att nå nya marknader och göra fjällvärlden nåbar på ett helt nytt sätt, tillägger hon. Snälltåget ska köra nattåg från Malmö, via Stockholm, med avstigning längs Inlandsbanan i Dorotea, Vilhelmina och Storuman för vidare transfer till fjälldestinationerna.

Fjälltåget rymmer 240 resenärer i liggvagnar och har en restaurangvagn. Dessutom är det ett fossilfritt transportmedel.

–Man kan resa på ett klokt och bekvämt sätt, och kommer till en trakt man kanske inte skulle besökt om man hade satt sig i en bil. Vi hoppas kunna nå dem som tidigare har åkt till andra fjällområden, men som är nyfikna på nytt.

Till en början rör det sig om två tågresor tur och retur. Varför blir det inte permanent?

–Det finns olika förklaringar till det där jag hänvisar till Inlandsbanan. Men nu fångar vi upp en möjlighet, och faller detta väl ut så tar vi det med i en fortsatt plan, men även det vet Inlandsbanan mer om.

Så vad betyder det här nya tåget för Hemavan Tärnaby?

–Som turistdestination har vi tittat på tåget som en viktig länk för att nå oss, det har stått länge på önskelistan. Så det här är ett jätteviktigt steg för oss, och det skickar signaler att vi jobbar framåt, säger Sofi Marberg.