Annons

”Om fem år finns inga plastsugrör” 

zoom Här för att stanna. Absolut Vodka vill bjuda in bartenders från<br />
 runtom i världen att engagera sig i ämnet hållbarhet. Foto: Ronny Skevis
Här för att stanna. Absolut Vodka vill bjuda in bartenders från
runtom i världen att engagera sig i ämnet hållbarhet.
Foto: Ronny Skevis
NYHETER. Barvärlden har legat efter restaurangköken när det kommer till hållbarhet. Absolut Companys kampanj ska hjälpa bartenders att hålla nere sitt svinn. Sugrör och citrusfrukter är enligt Bex Almqvist, medgrundare till kampanjen, en av de största bovarna.
Annons

The Green Hustle heter vodkamärkets nya kampanj. Ett globalt initiativ som ska få bartenders världen över att tänka till kring hållbarhet. Man behöver inte ens ha Absoluts produkter i baren, istället sprider man sitt budskap via sin sajt, hos ”shout outs” – barer som är goda exempel, och med hjälp av ”hacks” – enkla knep och trix att använda. Som att koka lag på sitt överblivna citrusskal.

– Vissa personer säger att hållbarhet är en trend det tycker inte jag, det är här för att stanna.

Vi vill bjuda in bartenders från runtom i världen att engagera sig i ämnet, säger Bex Almqvist Global, Marketing Manager On Trade på Absolut Vodka.

Vad tycker du egentligen om plastsugrör?

– Ett enkelt knep är att dumpa plasten, ett av våra många tips till bartenders är att inte ha plastsugrör alls. Man kan använda sugrör som till exempel är gjort av bambu eller metall. Det som är positivt är att många barer redan har slutat använda plastsugrör.

Ni som ändå levererar vodka till så många i världen, skulle inte nu kunna sätta press på barer att helt sluta med dem?

– Dit har vi inte kommit ännu, men det låter som en bra idé. Globalt från Pernod Ricard [som äger Absolut Vodka] så gick vi ut med 2017 att vi slutat använda det. Vi lanserade ”The Green Hustle”-plattformen i november i Aten på en barshow. Där använde vi såklart inga plastsugrör, samt gör det inte på andra aktiveringar.

Förutom sugrör i plast så är citrusfrukter barens största svinnbov. Man pressar juice för att använda som ingrediens i cocktails och kvar blir skalen.

– En cocktail innehåller ungefär 25 ml citrus, det är väldigt mycket och därför blir det viktigt att se efter hela frukten. Lime finns ju i nästan varenda bar världen över. Den åker från Mexiko till Stockholm för att landa i en Cosmopolitan. Men man glömmer att det tar 50 liter vatten bara för att en lime ska kunna växa, och under resans gång så är det i genomsnitt en av sex odlade limes som fraktats över som till slut klarar sig och kan landa i ditt glas.

Svaret på hur man kan förlänga en limes livslängd stavas limestock. Istället för att slänga skalet efter juicning så kokar du en lag som du reducerar och sedan blandar med juicen du pressat.

– Med den här metoden skulle vi sparat inköp om 60 000 lime i The Lonsdale bar, där jag jobbade, säger Bex Almqvist.

Hur hållbara är svenska barer idag?

– Jag har inga siffror men jag ser att det snackas om det. Att vara svensk gör ju att vi har hållbarhet i vårt DNA, och i Sverige har vi lyxen att ha en infrastruktur runt att vara hållbar. Att tex återvinna glas och panta pet flaskor är naturligt för oss – och i andra delar av världen inte ens möjligt.

Absolut Vodka producerar all sin sprit i skånska Åhus. Hade det inte varit mer hållbart att arbeta med lokala destillerier?

– Vårt destilleri byggdes med hållbarhet i åtanke. Det är one source-vodka, vilket betyder att vi har kontroll från vintervetet till flaskan.

Almqvist nämner BIER-rapporten som mäter tillverkarnas utsläpp och där har just Absolut Vodka 96% mindre koldioxidutsläpp än resten av producenterna i mätningen.

När tror du vi ser en värld helt fri plastsugrör?

– Oj! Fem år får man hoppas på. När man har länder som går in och står med goda exempel och stora företag så hoppas jag att det kommer leda till att folk följer efter.