Annons

Osäkert om Kolmårdens Wildlife snurrar i sommar

zoom
NYHETER. Kolmårdens spektakulära berg- och dalbana Wildfire kan tvingas stå still i sommar. ”Vi har inte kunnat marknadsföra Wildfire inför 2017. Det är en stor förlust”, säger Christer Fogelmarck, koncernchef hos ägaren Parks and Resorts. Kolmården hoppas nu på att kommunen ger klartecken att köra igång, trots att bygglov saknas.
Annons

Turerna kring Wildfire har blivit något av en berg- och dalbana för Kolmårdens ägare. Tre månader innan den planerade öppningen vet de ansvariga inte om berg- och dalbanan kommer att kunna köras i sommar.

Anledningen är att det ännu inte är klart med bygglov för Wildfire, trots att anläggningen redan varit i bruk en säsong.

[LÄS MER: ”Chockbeskedet: Detaljplan krävs för Kolmårdens Wildfire”]

 

Kommunen fick bakläxa

Den segslitna historien började redan 2014 när kommunen gav klartecken och bygget av berg- och dalbanan drogs igång. Men kommunen fick bakläxa av länsstyrelsen och ärendet vandrade ända upp till Miljööverdomstolen, som i höstas kom fram till att det måste upprättas en detaljplan för området.

Planen är nu ute på remiss och fram till mitten på mars kan de berörda lämna synpunkter. Christer Fogelmarck har goda förhoppningar om att kommunfullmäktige i Norrköping ska säga ja till detaljplanen före sommaren.

– Alla utredningar säger att Wildfire kan stå där och det är kommunens linje, säger han.

Samtidigt räknar han kallt med att beslutet kommer att överklagas och att processen drar ut ytterligare något halvår på tiden.

 

Stoppat rekrytering

Det är framförallt några av grannarna i området som motsatt sig bygget, enligt Christer Fogelmark. Om de får rätt riskerar Kolmården att tvingas riva anläggningen som kostat 140 miljoner att bygga.

Mer akut är frågan om Wildfire får användas innan ärendet avgjorts slutgiltigt. Kolmården har ställt frågan till kommunen, som i sin tur rådfrågat Boverket. Skulle kommunen säga ja kan även den frågan överklagas till länsstyrelsen.

Ett ja från kommunen innebär inte med automatik att anläggningen körs igång, enligt Christer Fogelmarck.

– Vi vill inte framstå som att vi struntar i lagar och regler – för det gör vi inte, säger han.

Det osäkra läget har redan fått negativa konsekvenser för Kolmården. Den planerade rekryteringen av personal har stoppats, liksom marknadsföringen.

 

Beredskap för start

Kolmården har nu beredskap att köra igång anläggningen med kort varsel genom att låta en del anställda byta arbetsuppgift och snabbrekrytera på andra jobb.

– Ska vi kunna köra Wildfire i år måste vi vara klara till skolorna slutar, säger Christer Fogelmarck.