Annons

”Ogenomtänkt på gränsen till oseriöst”

zoom M flaggar för att de fortfarande vill höja momsen på naturguider. Foto: Colourbox
M flaggar för att de fortfarande vill höja momsen på naturguider. Foto: Colourbox
NYHETER. Höj momsen för naturguider från nuvarande 6 procent till 25 procent, föreslår Moderaterna i sin skuggbudget. ”Hela vår bransch skulle bromsa in”, säger Joakim Hermansson, generalsekreterare för Naturturismföretagen.
Annons

Kallduschen när M tillsammans med KD kraftigt höjde momsen för naturguider i sin budget för 2019, blev relativt kortvarig. I och med januariavtalet ändrades detta och momsen sänktes till 6 procent igen. Men nu flaggar alltså M för att de fortfarande vill höja momsen på naturturismtjänster till 25 procent.

– Jag tycker ärligt talat att det är ett väldigt oinitierat och oseriöst, på gränsen till obegåvat, förslag av Moderaterna. Det visar på ett storstadsperspektiv och en ovilja till något annat än möjligheten att kunna sänka skatterna ytterligare, säger Joakim Hermansson, generalsekreteraren för Naturturismföretagen.

Vad skulle en momshöjning innebära för era medlemmar?
– Vår bransch är ju jobbmotorn för hela Sveriges landsbygd, så det skulle förstås innebära att hela vår bransch skulle bromsa in. Få skulle våga satsa framåt som de gör nu.

Ni har ju lett en lång kamp för att få ned momsen. Hur tror du branschen upplever hotet om en höjning igen?
– Visst känns det motigt att se att oppositionen fortfarande fokuserar på en höjning, men det är ju trots allt inte skarpt läge än. Den nuvarande regeringskonstellationen har ju visat att de vill jobba för att förenkla för företagarna i vår bransch, så vi väljer att fokusera på det, säger Joakim Hermansson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...