Annons

Ostronkungen gör det igen

zoom För krögaren Johan Malm innebar SM-titeln en sjätte seger.
För krögaren Johan Malm innebar SM-titeln en sjätte seger.
NYHETER. Krögaren Johan Malm är landets bästa ostron-öppnare. För sjätte gången knep han den inom molluskvärlden åtråvärda SM-titeln. Nu väntar VM på Irland.
Annons

Det var i Sveriges ostron-mekka, Grebbestad som ostron-SM och högtiden Ostronets Dag gick av stapeln förra lördagen. I antal öppnade ostron mätt så var det en succé – vid dagens slut kunde man räkna över 3500 sålda mollusker.

Arton personer gjorde upp om SM-titeln. För krögaren Johan Malm blev det en sjätte seger.

Hur kommer det sig att du ställde upp?

– Jag har tävlat varje år sedan 2007 så det här är elfte året jag är med. Jag har blivit antingen etta eller två på alla SM jag har varit med. Förra året vann jag inte, så det var dags för revansch. Förra året hade jag ingen möjlighet att åka till VM heller, och det kan jag i år så jag var tvungen att vinna.

Vad är det som gör att du är landets bästa ostronöppnare, har du några knep?

– I både SM och VM så är alla väldigt bra på att öppna ostron. Men sedan gäller det att hålla det lite under kontroll när man öppnar 30 ostron i två heat. Då gäller det att spara på kraften lite, man måste husera med energin och vara noga. Tävlingen går inte bara ut på att öppna så fort som möjligt, de ska vara fina, inte sönderskurna och inga skal i. Man ska göra snygga ostron utan att tappa för mycket fart.

VM arrangeras redan 22 september i Galway, på Irland. Hur laddar du?

– Jag tränar inte och har aldrig öppnat ett ostron som inte är till någon att äta. Så stor respekt har jag för ostron. Det går liksom inte att träna på tävlingsmomentet. Jag vet att jag kan öppna ostron så själva tävligen är att jag har fem personer bredvid som försöker öppna snyggare och bättre än mig.

Vad är det vanligaste felet som folk när de öppnar ostron?

– Nummer ett är att man inte tror att man ska klara det. Fel nummer två är att man tror att man måste använda så mycket kraft och styrka. Istället så gäller det bara när man väl hittat nyckelhålet med kniven att träffa rätt. Fel nummer tre är att när folk väl fått öppnat sitt ostron så blir de så exalterade att de kör elvispen med kniven och då blir det slarvsylta av allt ihop. Det är viktigt att lära sig ostronets anatomi, det har tre punkter och det är allt man behöver veta sen har man ett perfekt ostron.

Johan Malm driver fem restauranger i Göteborg: restaurang Gabriel Feskekörka, Juan Font, restaurang Isabelle, Aveqia och det nyöppnade urbana vineriet Wine Mechanics. På alla ställena finns ostron på menyn.

– Givetvis skulle jag inte ha en verksamhet utan ostron.