Annons

Parks & Resorts: ”Tuffare sommar för parker utan bad”

zoom
"Det går inte att bada på Kolmården, då viker besökssiffrorna", säger Parks & Resorts Christer Fogelmarck. Foto: Parks & Resorts
NYHETER. Årets sommarvärme har haft olika effekt på Parks & Resorts parker. Medan Gröna Lund och Kolmården tappade besökare slog Skara Sommarland nytt rekord. 
Annons

Vädret har fått helt olika konsekvenser för de olika bolagen i nöjesparkskoncernen Parks & Resorts. Hade vd och koncernchef Christer Fogelmarck fått välja så hade han önskat mer av en typisk svensk blandsommar.

– Det fina vädret i maj och juni gav oss vårt bästa besöksantal totalt i koncernens historia, men när hettan slog till i juli så påverkade det negativt på vissa håll, säger Christer Fogelmarck till Besöksliv.

De parker som vädret påverkat mest är Gröna Lund och Kolmården. Räknat fram till och med juli var besöksantalet 8 procent ned från samma period i fjol. För Kolmården låg tappet på 18 procent.

– Vi vet av erfarenhet att parker som man inte kan bada i får det svårare när det blir varmt. Det går inte att bada på Kolmården, då viker besökssiffrorna. Och det är marginalbesökarna, de mer spontana som väljer att göra andra saker.

Skara Sommarland satsar på ännu mer vatten

Tappen vägs delvis upp av att Skara Sommarland, efter stora investeringar bland annat i nya vattenrutschkanor, går mot en rekordsommar så här två veckor innan stängning. En ökning med 34 procent jämfört med 2017 betyder att parken gör sitt bästa år någonsin, enligt Christer Fogelmarck. Nästa år uppdateras parken med ännu en ny rutschkana.

– Strategin är att Skara ska vara en bred park, men badet är huvudattraktionen. Vi får en väldigt bra utväxling på investeringar i badet när det är bra väder.

Kombinationsparken Furuvik, som har fått ett nytt hotell, en ny åkattraktion och fler konserter än tidigare år visade en tillväxt 5 procent i besöksantal, även här hämmad av det varma vädret.

Totalt i koncernen är besökssiffrorna 5 procent lägre än i fjol, – ingen dramatik men något som måste ”hanteras”. Sedan inledningen av augusti har tappet upphört, säger Christer Fogelmarck, som hoppas att parkerna hinner ta igen det innan årets slut.

–Vi återinvesterar i vårt överskott så det innebär att vi får stryka på några ställen. Men vi har två månader kvar på säsongen för Kolmården och Gröna Lund, och så har vi Halloween och jul, så det är ett tag kvar innan vi kan utvärdera helt.

Vilka investeringar får stå tillbaka?

– Man kan dela upp i projekt i två eller skjuta fram etableringar, men våra stora nyheter och stora projekt inför nästa år är helt intakta.