Annons

Pite Havsbad i ny affär – köper spahotell i Haparanda

zoom 9 maj köpte Pite Havsbad Group Cape East i Haparanda. Och nu väntar ett omfattande renoverings- och ombyggnadsarbete innan hotellet slår upp portarna.  Foto: Elisabeth Gustavsson
9 maj köpte Pite Havsbad Group Cape East i Haparanda. Och nu väntar ett omfattande renoverings- och ombyggnadsarbete innan hotellet slår upp portarna. Foto: Elisabeth Gustavsson
NYHETER. Pite Havsbad Group tar över Cape East i Haparanda. Här ska de 160 rummen rustas upp, 500 husvagnsplatser och en restaurang ska byggas för att locka en bred målgrupp – under hela året.
Annons

Efterfrågan på bäddar är stor i Norrland och det saknas både hotellrum och campingplatser. Den gångna sommarsäsongen hade Pite Havsbad 7000 boende per dag och det blev tydligt att man behövde utöka.

Och i Haparanda hittade man en anläggning som kunde komplettera utbudet. 

– Det känns jättekul, vi har i flera år planerat att köpa en ny anläggning längre norrut och nu är tajmingen perfekt. Vi har sju hotell och det här kommer att bidra på flera sätt, säger Tobias Lindfors, ordförande i Pite Havsbad Group.

 

Ny restaurang byggs

Hotellets 160 rum ska rustas upp, målas om och flera golv ska bytas ut. Man kommer även bygga ihop hotelldelen med spa-anläggningen, och i samband med det ska en ny restaurang byggas.

– Restaurangen kommer att ligga nere vid vattnet och den ska sitta ihop med vårt spa. Tanken är att gästerna ska få en helhetsupplevelse, med bad och sedan middag. Vi har ännu inte börjat spåna kring menyer och sådant.

År 2011 utsågs Cape East till årets spa av Aftonbladet. Och spa-anläggningen väntas bli en publikdragare, enligt Tobias Lindfors.

– Den håller en hög klass, med olika typer av pooler, isvak, jacuzzi, ångbastu och kurbad. Det häftiga är poolen uppe på taket där man får en milsvid utsikt. Man tar sig dit via en bastu, som när den byggdes var världens största.

Till hotellet ingår även 25 hektar mark, och det var en viktig förutsättning för köpet.  

– Vi ser en stor potential för hotellet. Cape East har omsatt 50 miljoner kronor och vi tror att vi kan överträffa det, eftersom vi även kommer att erbjuda camping. På området planerar vi att bygga 500 husvagnsplatser.

 

Jobbar mot fyra marknader

Målgrupp för hotellet under sommarsäsong är främst personer som kommer till Haparanda för gränshandeln.

– Vi ser fyra marknader: Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Under övriga året vill vi vända oss mot konferensgäster. Därför ska vi bygga om det tidigare köket till en ny konferenslokal, totalt kommer vi att kunna ta emot 200 personer.

Hotellet beräknas kunna öppna inom ett år, berättar Tobias Lindfors. Men kostnaden för köpet och ombyggnationerna vill han inte gå ut med.

Vad kommer att stå extra högt på agendan nu?

– Det är viktigt för utvecklingen att vi kan samverka med Finland. Vi har precis haft ett möte med en finsk aktör för att diskutera hur vi kan locka hit stora arrangemang. Om vi kan mobilisera bäddar tillsammans så kan vi rikta oss mot en ny och större målgrupp, vi har flera intressanta idéer som jag inte kan berätta om nu.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...