Annons

Planernas skrotas för storhotellet i Folkets Hus

zoom Kostnadskalkylen sprack för det planerade<br />
 Hotell Draken vid Folkets Hus i Göteborg. Foto: Erséus Arkitekter/Tomorrow Visualisation
Kostnadskalkylen sprack för det planerade
Hotell Draken vid Folkets Hus i Göteborg.
Foto: Erséus Arkitekter/Tomorrow Visualisation
NYHETER. Folkets Hus planerade hotellbygge vid Järntorget i Göteborg uteblir. ”Ingen bra affär för oss” säger vd Lina Lindqvist, som hellre vill investera i utökad konferensverksamhet.
Annons

Hotellet skulle bli Folkets Hus steg in på hotellmarknaden. Det har legat i planerna sedan 2009. Men styrelsen för Folkets Hus har nu beslutat att inte gå vidare med bygget av ”Hotell Draken” invid Järntorget i Göteborg.

Anledningen: kostnadskalkylen sprack.

– Vi har tillsammans med fastighetsutvecklaren Balder och hotelloperatören Choice försökt få till ett trepartsavtal, men när det nu gått in i slutfasen har vi insett att det inte blir någon bra affär för oss, vi får inte ihop kalkylen. Vi har jobbat jättebra ihop, men det blev helt enkelt för dyrt, säger Lina Lindquist, vd på Folkets Hus.

Märkligt sent beslut

I en intervju med Göteborgs-Posten säger byggnadsnämndens ordförande Emmali Jansson (MP) och ledamoten Axel Josefson (M) att det är märkligt att Folkets Hus fattar beslutet bara dagar innan detaljplanen ska upp i byggnadsnämnden.

– Jag kan förstå att de tycker det eftersom ärendet ska upp redan på tisdag. Att det tog tid beror bland annat på att vi fick in våra kostnader sent, exempelvis produktionskostnader och förvärvskostnader.

Skulle stå klart 2019

Hotellet, som gått under arbetsnamnet Draken, planerades att stå färdigt under andra halvan av 2019. Det skulle rymma 450 hotellrum, två restauranger och ett tjugotal konferenslokaler. Ambitionen var att Folkets Hus dagkonferensanläggning skulle få ett bredare utbud.

– Vi står för vårt beslut att inte gå vidare, men vi har levt med det här hotellprojektet sedan 2009 så det känns säkert snopet för någon här. Självklart kommer vi att följa utvecklingen.

Har ni någon ny plan för er konferensanläggning?

– Ja, styrelsen har bett oss att utveckla vår befintliga verksamhet. Tanken är att vi ska bli Göteborgs bästa dagkonferensanläggning och det arbetet ska vi inleda nu med en första workshop, säger Lina Lindquist.