Annons

Politiker på praktik: Riksdagsledamot blev krögare för en dag

zoom Krögaren Alexander Wugk välkomnade politikern Niklas Karlsson på en dags praktik.
Krögaren Alexander Wugk välkomnade politikern Niklas Karlsson på en dags praktik.
NYHETER. Han kan knappt koka ägg. Det hindrade inte riksdagspolitikern Niklas Karlsson att praktisera på Restaurang Rebell i Malmö. "Jag har verkligen sett fram emot det här", säger han.
Annons

Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne och riksdagsledamot sedan 2014, lägger upp rostat matvete på en tallrik och garnerar med dill på en annan.

Det är onekligen en annorlunda dag på jobbet för en politiker. För Alexander Wugk, som äger restaurang Rebell tillsammans med kollegan Johan Larsson, är det vardag.

– Jag upplever att politiken ofta handlar om storföretagande, men det är enorm skillnad mellan ett stort företag och mig som småföretagare. Vi har helt olika förutsättningar, säger Alexander Wugk, som efterlyser incitament för småföretagare att våga anställa.

”Alla tjänar på bättre företagsklimat”

Den här dagen handlar om ökad förståelse, att mötas på riktigt ute i verkligheten.

– I dag får vi en chans att byta erfarenheter och perspektiv, vilket minskar distansen mellan oss. Det gör mig också till en bättre politiker, säger Niklas Karlsson.

Samtalsämnen är ingen bristvara och Alexander Wugk och Niklas Karlsson hinner avverka allt från snåriga regelverk och kompetensbrist, till behovet av ökat samarbete mellan näringsliv, kommun och myndigheter inom den snabbväxande besöksnäringen. Initiativet till mötet kommer från Visita och ett 20-tal politiker har nu praktiserat på olika restauranger i södra Sverige.

– Vi hoppas att politikerna i en högre grad tar hänsyn till företagen i besöksnäringen vid nya politiska beslut och förslag när de har sett en del av verkligheten. Alla tjänar på om företagsklimatet blir bättre, med fler jobb och mer pengar i statskassan, säger Claes Sandvig, regionchef för Visita Södra.