Annons

Prisregn! De här är landets bästa restauranger

NYHETER. Restaurangbranschens bästa krögare och restaurangpersonal firade för fullt när White Guide-galan gick av stapeln under måndagen. Det blev storslam för senaste Nobel-kocken Sayan Isaksson som kammade hem både Årets Bästa Restaurang och Årets Stjärnskott.
Annons

 – Jag är lite i chock, sa Sayan Isaksson från scenen när han fick motta sitt för kvällens andra utmärkelse – det för Årets Bästa Restaurang.

Priset gick till hans restaurang Esperanto inuti gamla Jarlateaterns lokaler i Stockholm. Det var också första gången någonsin som en restaurang får full pott i matbetyg av White Guide.

Men det slutade inte där. Sayan Isaksson, som även ansvarade för den senaste Nobelmiddagen kammade även hem pris för Årets Stjärnslott, för sin ”restaurang i restarangen”, delen av Esperanto som nu blivit hem åt nya konceptet Imouto.

Jublet från Sayan Isakssons personal ville aldrig ta slut när kvällen rundades av.

”Koglivet har utvecklats enormt”

Pris för Årets Bästa restaurang gick till Fäviken i Jämtland. Köksmästare Magnus Nilssons personal tog emot priset då kocken åkt på semester. 

Under galan talades det mycket om stämning, ambiance, och det var restaurang Surfers som blev Årets Hjärtekrog.

 –Det här känns fantastiskt. Vår restaurang är uppbyggd enbart med hjärta. Vi startade från noll med knappt några pengar alls så det här känns mycket värt, säger krögaren Mymlan Isenborg som driver restaurangen tillsammans med Jonathan Berggström. 

Hela tre krogar av årets priser ligger på Gotland. Förutom Surfers så vann även Lilla Bjers priset för Årets Hållbara Gastronomi, något de kammat hem de senaste tre åren, samt Gula Hönan i Hemse blev Årets Värt en Resa.

Galan hade samlat runt 800 personer ur landets mesta krogelit. 

– Det svenska kroglivet utvecklas enormt i synnerhet i storstäderna men det sprider sig nu snabbt ut i landet – att gå på krogen är idag allt mer ett vardagsnöje där jobb, umgänge och måltidsupplevelser flyter samman – och med allt skickligare kockar på allt fler och bättre restauranger har den gastronomiska kvaliteten ökat rejält”, förklarar Mikael Mölstad förlagsredaktör i White Guide.