Annons

Projektet Örndalen resorts nekas miljötillstånd

zoom Enligt talesperson Mats Svensson har Örndalen Resorts, som nu nekas miljötillstånd. Foto: Örndalen (Skiss)" />
Enligt talesperson Mats Svensson har "alla" varit positiva till projektet
Örndalen Resorts, som nu nekas miljötillstånd.
Foto: Örndalen (Skiss)
NYHETER. Efter en långdragen process nekas Örndalen Resorts prövningstillstånd av Mark- och miljööverdomstolen för sitt bygge av en ny fjällanläggning. ”Vi har helt klart gått på en mina” säger projektets talesperson Mats Svensson.
Annons

– Vi är mycket besvikna och förvånade. Under hela processen har vi arbetat systematiskt och med stor lyhördhet för att stärka skyddet för det berörda kungsörnsparet. Det fågelskyddsområde vi vill skapa ger ett starkt skydd, sannolikt starkare än för något annat kungsörnspar, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort.

Det är åtta år sedan man började planera för Örndalen Resort i Härjedalen, ett projekt som skulle generera 400 årsarbeten och omfatta 7000 bäddar. Trots kommunens godkännande av detaljplan och klartecken från alla håll, stoppades byggprojektet av att Mark- och miljödomstolen i maj 2018 inte beviljade miljötillstånd. Man hänvisade till  det kungsörnpar som bor i området.

I juni 2018 överklagade Örndalen Resort Mark- och miljödomstolens beslut, vilket alltså nu har fått avslag av Mark- och miljööverdomstolen.nBakgrunden är det tidigare avgörande från Mark- och miljödomstolen om att inte bevilja miljötillstånd för projektet. Den viktigaste skyddsåtgärden i ansökan syftade till att tillskapa ett fågelskyddsområde inom 1.000 meter kring det aktuella kungsörnsparet.

– Projektet lever än, men det är klart att det känns som att vi har gått på en mina. Allt har varit klart, och detaljplanen har fått godkänt av kommunen. Det enda vi har väntat på är miljötillstånd, säger Mats Svensson.

Enligt Mats Svensson har man ”flyttat och förminskat” det aktuella området flera gånger, för att inte riskera att störa örnarna.

– Vi hade planerat för att placering skulle ske tusen meter från där örnarna bor, vilket räcker, enligt Mark- och miljödomstolen, men eftersom man inte kan garantera att örnarna inte störs av besökare som överträder gränsen fick man avslag på ansökan.

När projektet inleddes för åtta år sedan var initiativtagarna tveksamma till om det skulle gå att sälja så många som 7000 tomter, och att projektet skulle gå att finansiera. Med facit i hand har det, enligt Mats Svensson varit tvärt om.

– Alla, inte minst kommunen, har varit väldigt positiva till en expansion av Vemdalen, och efterfrågan har varit väldigt hög på tomterna där många har velat reservera redan i ett tidigt skede. Under perioden har det sålts mer tomter i Vemdalen än vad vi hade räknat på, och priserna har stigit, så det här beskedet är väldigt tråkigt.

Vad händer nu?

– Ni samlar vi oss investerare för att utvärdera vilka alternativ vi har och försöka fatta ett beslut om hur vi går vidare.

Totalt är det åtta delägare, som i huvudsak består av lokala entreprenörer. Projektet har hittills kostat 20 miljoner kronor, enligt Mats Svensson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...