Annons

Restauranger oroas av minskad prao i skolan

zoom Två veckor. Så länge är genomsnitt av den tid en högstadieelev är ute på prao.
Två veckor. Så länge är genomsnitt av den tid en högstadieelev är ute på prao.
NYHETER. Åtta av tio företagare vill ta emot praoelever. Det visar en studie från Svenskt Näringsliv. Men skolorna skär ner allt mer på praktik – och det drabbar restaurangbranschen hårt.
Annons

Sedan obligatorisk prao avskaffades 1994 har den tid skolelever får vara ute på praktik successivt minskat. I dag ligger genomsnittet på cirka två veckor i den kommunala grundskolan, detta trots att praotiden kan vara en väg in i arbetslivet.

Företagare vill ta emot prao-elever

Nu visar en färsk studie som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemsföretag att åtta av tio vill ta emot praoelever. Och en av anledningarna är just att företagen vill skapa ett nätverk av sommarjobbare och vikarier.

Hos Savoy Grill i Malmö tar man inte emot några prao-elever i dagsläget. Men man samarbetar med restaurangskolan Vipan och tar emot praktikanter i gymnasieålder två gånger om året.

– Det är ungdomar i första ring som får en inblick i vad de har valt. Vi vill visa vad det innebär att jobba på restaurang och då gäller det att ge en realistisk bild. En del inser att det här inte är något för dem, men de allra flesta är väldigt ambitiösa. Att få den kunskapen tidigt och att sedan ha möjlighet att fördjupa sig eller att välja ett annat spår, det är toppen. Det minns jag själv från den åldern, säger Marcus Kyramarios, hovmästare på Savoy Grill.

Från diskare till hovmästare

Hans första kontakt med arbetslivet var när han som 14-åring hjälpte sin pappa på ett hotell i Grekland. Några år senare fick han upp ögonen för restaurangbranschen och började praktisera som bartender på Salt & Brygga i Malmö.

– Efter det fick jag jobb i disken på Retro på Möllevångstorget. Här fick jag tidigt lära mig att man börjar där nere och jobbar sig upp, för ingen blir fullärd kock, bartender eller hovmästare efter bara en utbildning. Man måste visa vad man går för.

Att skolorna skär ner allt mer på praktik slår mot både ungdomar och krogar, säger han.

– Det är jättetråkigt att lärlingsprogrammen verkar ha slopats helt, det finns inget bättre sätt att få en bild av branschen än att vara inne i den. Nu romantiseras andra saker när unga ska utbilda sig, status och sådant. Att så många väljer att gå åt samma håll är en tråkig utveckling, det ökar arbetslösheten samtidigt som vi får brist på personal.

Branschen behöver folk

Även Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita, ser allvarligt på att praotiden minskar.

– Prao är oerhört viktigt, det är en möjlighet för vår bransch att visa upp en bredd av yrken för framtida medarbetare. Det gäller att nå dem tidigt, inför gymnasievalet och vidare studier.  Och behovet av ny kompetens är stort, vi behöver rekrytera 50 000 nya personer fram till 2023.