Annons

Restaurangkedjorna plastrensar – Max skrotar plastsugrören

zoom Foto: Colourbox, McDonalds, Max
Foto: Colourbox, McDonalds, Max
NYHETER. Företagen i besöksnäringen ökar takten på sitt plastrensningståg. Nu meddelar hamburgerkedjan Max att plastsugrören försvinner under 2019. Även McDonalds och Pinchos ser över sin plastförbrukning.
Annons

Från och med april ska hamburgerkedjan Max successivt byta ut sina nuvarande läskbägare, sugrör och plastbestick till förpackningar gjorda av 100 procent förnybart och återvinningsbart material.

– Som vi presenterade tidigare i vintras så vill vi minimera plastförbrukningen. Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent, säger Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max i en kommentar.

Av dagens förpackningar som används av gäst på Max består 87 procent av växtbaserat material. Genom att ersätta nuvarande läskbägare, sugrör och bestick räknar Max att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna.

Plastfritt på McDonalds 2020

Även för McDonalds är en minskad plastförbrukning en viktig del i hållbarhetsstrategin, och målet är att alla gästförpackningar av plast ska bytas ut till papper senast 2020.

Sedan i februari har gäster själva fått fråga om sugrör i kassan på fem restauranger i Västerås, ett initiativ som ska lanseras nationellt i april.

– Vi tror att det kommer att leda till att minska åtgången av sugrör, säger McDonalds presschef Henrik Nerell.

Idag är ca 90 procent av förpackningarna på McDonalds gjorda av papper från hållbart skogsbruk eller återvunnet material. 2018 tog man bort plastlocket till McFlurry-bägaren, bytte ut plastmuggarna för milkshake till papper, och muggarna till smoothies och frappés byttes från fossilplast till plast som till 30 procent förnyelsebar råvara, enligt Henrik Nerell.

”Onödiga prylar”

2019 är året då man även på Pinchos gör en satsning på att minska plastanvändningen, där första steget är att minska på sugrören.

 – Numera är alla våra sugrör gjorda av nedbrytbar bioplast som tillverkas av stärkelse från till exempel majs och socker. Men vi vill ändå minska användningen av dessa ganska onödiga prylar, säger vd Magnus Larsson.

Pinchos har tagit fram riktlinjer för företagets restauranger som syftar till att få bort alla sugrör som inte är nödvändiga,

– Vi plockar till exempel bort dem från våra bardiskarna och sätter i ett sugrör endast i de drycker som kräver det, till exempel de med krossad is, säger Magnus Larsson.