Annons

Samarbete inom cykelturismen driver på utvecklingen

zoom Visit Dalarna var först i landet med markerade cykelleder för tio år sedan och nu startar man ett samarbete med andra cykeldestinationer. Foto: Colourbox
Visit Dalarna var först i landet med markerade cykelleder för tio år sedan och nu startar man ett samarbete med andra cykeldestinationer. Foto: Colourbox
NYHETER. För att stärka landets konkurrenskraft inom cykelturism inleds ett samarbete mellan cykeldestinationerna som går ut på att skapa en gemensam standard för lederna.
Annons

Intresset för cykling ökar starkt i Sverige. I förra veckan hölls det nya branschevenemanget Cykelturismdagarna på Cykelmässan i Göteborg för att samla näringen.

Ett annat steg i utvecklingen av svensk cykelturism är Visit Dalarnas nya samarbete med landets cykeldestinationer med syfte att skapa en nationell standard för mountainbikeleder.

– Eftersom konkurrensen hårdnar internationellt behöver vi vara starka tillsammans – och då gäller det att vi samarbetar för att hitta en gemensam standard, säger Linnéa Johansson, projektledare på Biking Dalarna.

Initiativet inleddes i samband med Cykelmässan i Göteborg, då privata och offentliga cykelledsaktörer från hela Sverige började diskutera ett samarbete. Och senare i vår planeras ett uppstartsmöte.

– Det handlar om att samla starka cykeldestinationer och undersöka hur vi kan hitta ett gemensamt graderings- och skyltsystem. I vår scannar vi av utbudet och sedan följer vi upp med ett nytt möte i höst vid vårt årliga cykelforum Bike in Dalarna.

Hur ska det gemensamma systemet förenkla för cykelturisterna?

– Tanken är att de ska känna igen sig och uppleva att det finns en nationell standard. Om man exempelvis vet att man klarar en grön led i Skåne så fungerar det på samma sätt i Jämtland. Jag tror att om det skapas fler tillfällen att prova på cykling så kommer fler att våga göra det – och det främjar svensk cykelturism.

Vad är målet på lång sikt?

– Vi vill att Sverige ska kunna konkurrera på den internationella marknaden och då gäller det att vi kan visa att vi har kvalitativa mountainbikeleder.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...