Annons

Scandic om nya utbildningen: ”Detta är bara början”

zoom Samarbetet är ett exempel på kompetenslösning som<br />
 bidrar till en förbättrad arbetsmarknad, säger Lernia. Foto: Scandic
Samarbetet är ett exempel på kompetenslösning som
bidrar till en förbättrad arbetsmarknad, säger Lernia.
Foto: Scandic
NYHETER. Efter ett lyckat pilotprojekt i Helsingborg startar Scandic i samarbete med Lernia en housekeepingutbildning som förhoppningsvis ska ge hotellkedjan 100 nya medarbetare till sommaren.

Annons

Scandic är med och formar utbildningen som ska erbjudas på flera orter i landet, och samtliga som tar examen erbjuds anställning på inom hotellkedjan. Arbetsförmedlingen står för rekryteringsunderlaget och Lernia för den teoretiska delen av utbildningen som startar i veckan.

–Pilotprojektet i Helsingborg föll extremt väl ut. Vi fick in tolv elever på Scandic Helsingborg, varav en stor majoritet kvar, säger Henrik Dider, HR-direktör på Scandic.

Utbildningen genomförs under 20 veckor med start nu, där den praktiska delen sker på hotellen där man utöver att lära sig yrket också får lära känna koncept, arbetsrutiner, chefer och personal. Lernia i sin tur står för utbildning inom bland annat språk, hygien, ergonomi.

–Upplägget på utbildningen gör att vi har en professionell housekeeper utbildad och klar när de går, ut plus att de redan känner chefer och kollegor, säger Henrik Dider.

En annan fördel med utbildningsformen är att den ger Scandic positiv uppmärksamhet för sitt arbete med integration, inkludering och mångfaldsfrågor. Pilotprojektet i Helsingborg fick besök av stadsminister Stefan Löven och finansminister Magdalena Andersson, något som betydde gav en positiv feedback till hela Scandics organisation.

– Att de lyfte oss som ett bra exempel på integrationsarbete nådde våra medarbetare runt om i landet.

Scandics housekeepingutbildning är nationell, men genomförs på de platser där man ser störst anställningsmöjligheter.

Hotell- och restaurangbranschen har ett stort problem med att hitta personal, och kock listades som framtidens främsta bristyrke enligt AFs prognos. Är egna initiativ från arbetsgivarna och näringslivet framtidens lösning på kompetensförsörjningen?

– Ja det tror jag, det utbildningssamhälle vi har byggt de senaste 40 åren går för långsamt tempo än vad vissa delar av arbetsmarknaden behöver. Det ser vi i dessa marknader med stor kompetensbrist, det är samma sak med till exempel fordonsindustrin och IT-branchen som också startar yrkesskolor.

Är gymnasieutbildningarna onödiga?

– Nej men vi behöver båda delar för att få maximal mångfald. Vi behöver hitta de människor som kommit längre på livets bana samtidigt som vi vill ha in välutbildade ungdomar som har andra behov av utveckling och träning.

Blir det fler utbildningar från Scandic?

–Absolut, vi är redan på gång med vår nästa kockutbildning, och det blir även fler housekeepingutbildningar. Detta är bara början, säger Henrik Dider.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...