Annons

Skål för Ellen Franzén – ny SM-mästare i sommelieri

zoom Ellen Franzén firar SM-guldet i  sommelieri. Foto: Christian Gustavsson
Ellen Franzén firar SM-guldet i sommelieri. Foto: Christian Gustavsson
NYHETER. Efter två dagars intensivt tävlande stod det klart. Ellen Franzén fick gå hem med guldet. ”Jag ställde bucklan vid sängkanten så det var det första jag såg när jag vaknade”.
Annons

Under lördagen inleddes de svenska mästerskapen i sommelieri. På söndagen var det dags för semifinal. För Ellen Franzén var det ett efterlängtat guld då hon två år i rad knipit en silverplats.

Grattis till vinsten. Hur känns det?
– Så himla härligt. Det är lättnad, glädje och hela kittet. Jag var tvungen ställa bucklan vid sängen så att jag skulle se den när jag vaknade. Två år i rad har jag varit tvåa, så jag har kämpat för det här.

Hur firade du?
–  Det blev mycket champagne och pizza på Babette.

Första dagen inleddes med ett stort teoriprov, blindprovning och några praktiska moment. Andra dagen, finalen, var som en ”jobbig dag på jobbet” med blindprovning och quiz. Ellen Franzén uppskattar att hon lagt en ordentlig halvtid på att träna inför mästerskapet.

– Man kan aldrig slappna av. Man måste fortsätta hitta nytt. Och det är bra för man tänker mer utanför boxen. Att vara nyfiken är viktig del i det. Man tvingas pluggas sånt som inte är de vanliga vinregionerna och håller på så sätt sig uppdaterad.

Var det något moment som var extra tufft?
– Ciggarmomentet. Vi skulle rekommendera cigarr och en digestif till det. Jag jobbar ju inte med cigarrer. Vi fick en väldigt stor humidor, med många olika cigarrer däri, det var säkert 35-40 stycken och jag kände hur klockan tickade. Men det var ett kul moment. Även i Balkan-mästerskapen hade de ett cigarrmoment, det är bra när man måste bredda kunskapen till mer än bara vin och avec.

Varför var det viktigt för dig att vinna SM?
– På ett personligt plan så var det ett mål att nå för mig. I det längre perspektivet så ger det mig möjlighet att vara med i VM-uttagningen. Nu vet jag inte om det blir så  att jag tävlar men jag vill veta att jag har möjligheten.

När blir nästa tävling?
– Nordiska Mästerskapen i höst I Stockholm. Jag kom ju tvåa förra året så jag är sugen på revansch. Det är ju så att ettan och tvåan från SM går vidare till NM.

Har du någon mentor eller coach?
– Sören Polonius har pushat mig till att tävla, han är jätteviktig för mig.

Vi har ju bara börjat resan som ett vinproducerande land. Hur ser man på svenskarnas vinkunskap ute i världen?
– Internationellt så anses svenskarna vara vassa. Vi har väldigt bra rykte, vår tidigare världsmästare har satt det men också Sörens arbete med landslaget. Jag hade möjlighet att åka med till VM förra veckan när Fredrik Lindfors tävlade. Många andra länder är intresserade av den svenska modellen, hur vi ser på träning och så. Det frågades en hel del.

Silvret tilldelades Emma Ziemann, förra årets vinnare, och brons fick Tina Johansson.