Annons

Visita välkomnar förslag om skatteavdrag för utbildning

zoom Service, arbetsmiljö, ledarskap och hållbarhet är några områden där<br />
 det finns ett utbildningsbehov hos Visitas medlemmar. Foto: Colourbox
Service, arbetsmiljö, ledarskap och hållbarhet är några områden där
det finns ett utbildningsbehov hos Visitas medlemmar.
Foto: Colourbox
NYHETER. Det ska bli lättare för företag att dra av kostnader för utbildning. Det föreslår Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson. "Det är välkommet", säger Peter Thomelius utbildnings- och HR-chef på Visita.
Annons

Det ska bli skattemässigt mer gynnsamt för företagen att satsa på vidareutbildning, enligt Moderaternas förslag.

– Ska svenska företag fortsätta vara konkurrenskraftiga måste de ha rätt personal med rätt kompetens. Jag menar att vi behöver göra mer för att uppmuntra att individen tar steget vidare att utbilda sig och att företagen investerar i sin personal, säger Elisabeth Svantesson i en intervju med Dagens Nyheter.

Mer gynnsamt att utbilda

Hon vill förbättra företagens möjligheter att göra avdrag för om de köper in utbildningar till sina anställda.

– I dag finns det ganska gynnsamma avskrivningsmöjligheter för maskiner. När det handlar om personal kan man redan i dag ofta göra avdrag för utbildning men vi vill göra det ytterligare mer gynnsamt. Om vi säger att kompetens är avgörande för företags möjlighet att vara konkurrenskraftiga så behöver vi göra mer.

Visitas Peter Thomelius tycker att förslaget är bra.

– Kompetensförsörjning är en av Visitas absolut största utmaningar. Ett sådant här initiativ ökar incitamenten för företagen att vidareutbilda sin personal, säger han.

Utbildningsbehov inom flera områden

Visita har tidigare utarbetat ett liknande förslag tillsammans med Transportföretagen.

– Det är viktigt att det blir enklare och mindre kostsamt att utbilda personalen.

Serviceutbildningar, merförsäljning, Ansvarsfull alkoholservering, arbetsmiljö, ledarskap och hållbarhet är några områden där han ser ett utbildningsbehov hos Visitas medlemmar.

­– Vi ser att många av våra företag har ett behov av att skicka folk på utbildning, säger Peter Thomelius.

Måste uppfylla vissa krav

För att ett företag ska få dra av utbildningskostnader i dag krävs att ett antal krav är uppfyllda. Utbildningen måste ha koppling till verksamheten och vara till nytta för företaget, enligt Skatteverket. Allmänna utbildningar, grundutbildningar och utbildningar där den privata nyttan överväger är däremot inte avdragsgilla, enligt Skatteverket.

”En utbildningskostnad kan därför i normalfallet anses som en levnadskostnad för den enskilde och på så sätt anses vara för privat bruk”, står det i Skatteverkets rättsliga vägledning.

Moderaternas förslag öppnar för att införa generösare regler. Men detaljerna i förslaget är ännu inte klara, enligt Elisabeth Svantessons pressekreterare Charlie Levin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...