Annons

Skidanläggningarna får viktigare roll för lavinsäkerheten

zoom De nya riktlinjerna innebär ett större ansvar att informera om det aktuella läget på ett mer utförligt sätt, säger SLAOs Titti Rodling. Foto: SLAO, Colourbox
De nya riktlinjerna innebär ett större ansvar att informera om det aktuella läget på ett mer utförligt sätt, säger SLAOs Titti Rodling. Foto: SLAO, Colourbox
Annons

Med ett lyckat pilotprojekt som grund där skidanläggningar i Åre, Ramundberget och Abisko ökade lavininformationen till sina gäster genom skriftliga bedömningar av lavinterrängen, presenterar SLAO nya riktlinjer för lavininformation, som gäller från 1 december i år.

– Våra nya rekommendationer innebär att skidanläggningarna som ligger i direkt anslutning till lavinterräng mer utförligt bör berätta om hur det aktuella offpist-läget ser ut för sina gäster, istället för att som hittills använda en femgradig skala för lavinrisk, förklarar Titti Rodling, vd på Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).

Intresset för offpist-åkning har vuxit kraftigt de senaste åren, varför behovet av nya riktlinjer har varit extra stort. Med anledning av detta fick Naturvårdsverket redan för tre år sedan ansvar att ta fram lavinprognoser för den svenska fjällvärlden – som samlas på lavinprognoser.se.

– Tidigare undersökte skidanläggningarna lavinfaran enligt den femgradiga skalan och enbart i direkt anslutning till liften. Tanken med våra nya rekommendationer är att de med hjälp av information från lavinprognoser.se och de egna bedömningarna ska ge ett bättre beslutsunderlag för dem som vill åka offpist, fortsätter Titti Rodling.

Vad betyder det mer konkret för skidanläggningarna?

– Det innebär en omställning att informera om det aktuella läget på ett mer utförligt sätt, via kanaler som hemsidor och sociala medier. Vi rekommenderar att man även berättar vilka åtgärder man vidtagit, som sprängning till exempel.

Hur kommer man som skidåkare att märka av detta?

– Vi hoppas att man märker att informationen kring offpist-åkning ökar på skidanläggningarna, att man får mer information än bara en siffra. Som åkare bör man också fråga den skidpatrull som finns på plats, det är den bästa källan till kunskap, för förhållandena kan snabbt ändra sig. Det är viktigt att komma ihåg att laviner även kan förekomma vid låg risk och att offpist-åkning alltid sker på eget ansvar.

Vad är målet med de nya riktlinjerna?

– Vi inom SLAO jobbar för roliga och trygga skidupplevelser, framför allt i markerade nedfarter. Men man ska också kunna ha kul offpist, vårt mål är att även dessa åkare får bättre information och kan göra säkrare val.

Mårten Johansson är lavinexpert på Åre Lavincenter och han anser att de nya riktlinjerna förenklar för både skidanläggningar och åkare.

– Det blir tydligare eftersom det nu bara finns en källa för information om lavinfaran. Därmed blir det enklare för dem som färdas i lavinterräng att veta vad de ska förhålla sig till och var de hittar rätt information. Istället för att varje skidanläggning sätter skyltar med en siffra vid liften. Via dessa prognoser får man även veta vad som orsakar faran, var i fjällvärlden det råder lavinfara och till och med vilka sluttningar man bör undvika, säger Mårten Johansson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...