Annons

Slott gör nytt koncept: Ska servera mat ihop med konst

zoom Konst och mat. Köksmästare Stefan Ekengren tar slottskrog i ny riktning.
Konst och mat. Köksmästare Stefan Ekengren tar slottskrog i ny riktning.
NYHETER. Från mer traditionell slottskrog till modern restaurang med konstinramning. Görvälns slotts servering har genomgått en total makeover. ”Vi vill bli tagna på allvar”, säger kökschefen Stefan Ekengren.
Annons

Nu har nya Restaurang Galleriet på Görvälns slott i Järfälla öppnat. Kökschefen och tillika Besökslivsbloggaren Stefan Ekengren är nöjd med starten.

– Det känns förlösande att komma igång. Laddningen inför själva kvällen var total, med mängder av smakbitar från vår avsmakningsmeny. Jag känner mig omtumlad och lycklig i dag.

Destination för mat

Det nya restaurangkonceptet har sin grund i en önskan att rätta till en missuppfattning, berättar Stefan Ekengren. Eftersom restaurangen ligger i ett slott ute på landet så har många trott att det är en kursgård.

– Det här började vi prata om, jag och restaurangchefen Josefin Carlsson och ägarna Maria och Johan Eklund, redan när jag anställdes för två år sedan. Vi ville få folk att förstå att vi är en restaurang med ett eget namn, en självklar restaurangdestination. Vi pratade om att matsalen skulle kännas som ett galleri, men inte med oljemålningar från golv till tak, utan med matbilder av spännande gästkonstnärer.

Enligt Stefan Ekengren så vill de visa att Restaurang Galleri är en krog med höga ambitioner.

– Vi vill bli tagna på allvar som några som satsar stenhårt på maten. Folk tror att eftersom det är ett slott som ligger ute på landet så är det mossigt. Men restaurangen är inte högtravande alls, det är en skön stämning i en modern miljö, vi råkar bara ligga i ett slott. Och vi har satsat stort, vi har byggt om hela matsalen och varenda pinal är ny: arbetsbänkar, soffor, stolar och bord.

De kommer också att jobba på ett nytt sätt med menyn. I sin roll som kökschef har Stefan Ekengren utgått från husmanskost, traditionell mat från både Sverige och utlandet. Han har tagit fram en avsmakningsmeny med tio nya rätter med ett fixerat pris på tre-, fem- och sjurätters.

Dramatisk rätt

Tanken är att maten, precis som konsten på väggarna, ska beröra gästen. Ett exempel på detta är en rätt som serveras i en mortel.

Grunden är en nässelkräm blandad med ett avkok på ogräs. Ovanpå morteln lägger vi ett rågbrödsflarn och garnerar med tussilago, vårlök och kirskål. Sedan krossar vi mackan ner i morteln, då händer något i gästen. Alla rätter är förstås inte så dramatiska. Det går att beröra med bara smak, säger Stefan Ekengren.

Stefan, du är en populär bloggare hos oss – hur ska du hinna med det nu med nya konceptet?

– Jag hinner med det, det gäller att ha kapacitet. Jag tycker att det går så lätt att blogga, det är en kreativ motor. 

Kostnaden för att förvandla slottets matsal till restaurang är cirka 750 000 kronor. Men den stora investeringen är enligt ägaren Johan Eklund antalet mantimmar.

– Arbetet har pågått under ett år, vi har letat upp 120 antika tavelramar och bilder som känns rätt. Det har tagit otroligt mycket tid. Nu hoppas vi att antalet gäster som bara kommer hit för att äta ska dubbleras, säger han.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...