Annons

Sommarjobbet gav nyanlände Bashar en karriärstart

zoom Det gäller att älska sitt jobb, menar Bashar Haj Hasan.
Det gäller att älska sitt jobb, menar Bashar Haj Hasan.
KARRIÄR. För tre år sedan anlände Bashar Haj Hasan till Sverige som flykting. Först fick han anställning på Skara Sommarland, sedan pris som världens bästa spelvärd. Nu läser han till läkare.
Annons

För ett par år sedan beslutade Skara Sommarland att anställa nyanlända ungdomar. Bland de som tog plats i parkens personalstyrka fanns 21-åriga Bashar Haj Hasan.

Innan det ens hunnit gå ett år premierades han av sina kollegor för sitt arbete och förärades titeln ”årets manliga huvudroll”. Snart därefter var det dags för nöjesparksbranschens mest prestigefulla tävling Brass Ring Awards i Orlando i USA. Där ställdes Skara Sommarland mot nöjesparksgiganter som Disneyland och Universal Studios och Bashar Haj Hasan var nominerad i kategorin ”världens bästa spelvärd”.

Och han vann.

– Det handlar om att vara glad, trevlig och älska sitt jobb, säger Bashar Haj Hasan.

Världens bästa spelvärd jobbade kvar säsongen ut sedan fick han fullt upp på annat håll. Priset hjälpte honom att ta sig in på arbetsmarknaden och hittills har han hunnit jobba på dels en hotell- och spaanläggning och del på en restaurang. Allt medan han studerar, för drömmen är att en dag bli läkare.

– Jag tar nya jobb för att få nya äventyr. Man måste jobba hårt för att komma någonstans. Jobbet på Skara Sommarland var mitt första någonsin och så fick jag priset som världens bästa spelvärd – det var stort. Och så blev jag utsedd till ”årets manliga huvudroll” 2015. Jag tror att det är bra på så kort tid, eller hur?

Vad betydde priset för dig?

– Det betydde jättemycket. När jag började jobba på Skara Sommarland tyckte jag att det var jätteroligt att jobba som spelvärd, speciellt i ett nytt land. Jag tror att det hjälpte mig att komma in på arbetsmarknaden också.

Hur känns det att vara bäst i världen på något?

– Jag fyller snart 24 år och om man blir bäst i hela världen på något innan det så är det stort.

Varför tror du att du vann?

– Jag håller en sak i bakhuvudet hela tiden: man måste älska sitt jobb. Det är olika för olika människor. Vissa jobbar för att tjäna pengar och så finns det andra som faktiskt älskar sitt jobb och det är de som gör sitt jobb bäst. Det är de som tänker på hur man ska göra ett bättre jobb imorgon och om man hela tiden tänker på det så gör man sitt allra bästa.