Annons

Sörmland säger nej till köttmärkning

zoom Landstinget i Sörmland avslog en motion från KD om<br />
 ursprungsmärkning av kött på restauranger. Foto: Colourbox
Landstinget i Sörmland avslog en motion från KD om
ursprungsmärkning av kött på restauranger.
Foto: Colourbox
NYHETER. Landstinget i Sörmland stoppar en motion om ursprungsmärkning av kött. De styrande Socialdemokraterna anser att förslaget inte är genomförbart. ”Det belyser och bekräftar det Visita hela tiden ansett när det gäller ursprungsmärkning på restaurang”, kommenterar Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Annons

De styrande S-politikerna i Sörmland har en annan uppfattning när det gäller ursprungsmärkning än partikollegan och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S). Tidigare i veckan presenterade regeringen ett förslag om obligatorisk ursprungsmärkning av kött som serveras på restauranger.

Bara en dryg vecka tidigare avslog landstinget i Sörmland en motion från KD med ett liknande förslag. Där föreslogs att köttråvarans ursprungsland ska anges vid all måltidsverksamhet i landstingets regi.

Enligt den styrande majoriteten i Sörmland skulle det krävas nya rutiner vid godsmottagningen och för att kunna följa köttet hela vägen till serveringen. ”Detta är resurskrävande”, konstateras i avslaget som landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) ställer sig bakom.

– Landstingets motionssvar belyser och bekräftar det Visita hela tiden ansett när det gäller ursprungsmärkning på restaurang – ett sådant krav på skriftlig information innebär såväl bördor och krångel för företagen som risk för att informationen till konsument blir felaktig. Det är helt enkelt inte rimligt att införa krav på skriftlig information om ursprung på restaurang, säger Stefan Lundin.

Han konstaterar att restaurangerna har en helt annan verklighet än butikerna.

­– Menyer, råvaror och råvarornas ursprung kan ändras från dag till dag på en restaurang. Att då också ändra ursprungsinformation som exempelvis tryckts i menyerna och angetts på webbsidor löpande blir inte hanterbart.

Frivillighet är en bättre väg än lagstiftning, anser Stefan Lundin.

– Visita har en frivillig policy för ursprungsinformation på restaurang – som innebär att informationen kan ges muntligen. Vi uppmanar företagen att följa den. Vår bild är också att gästerna på restaurang i allmänhet kan få svar från personalen om de frågar om matens ursprung. En sådan dialog mellan gästerna och restaurangen ser vi som den bästa och säkraste informationsvägen till konsumenterna.

 

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita