Annons

STF startar upprop för att rädda fjällederna

zoom Magnus Ling är generalsekreterare på STF och han kräver att budgeten för de svenska fjällederna återställs. Foto: STF
Magnus Ling är generalsekreterare på STF och han kräver att budgeten för de svenska fjällederna återställs. Foto: STF
NYHETER. Minskat budgetanslag riskerar att stänga ner delar av de svenska fjällederna och det har fått Svenska Turistföreningen att starta ett upprop: ”Att 16 000 redan skrivit på känns fantastiskt. Det är ju potentiella väljare så vi hoppas att politikerna lyssnar”, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.
Annons

Hösten 2018 röstade riksdagen igenom en budget som innebär att anslaget till Naturvårdsverket minskar med 45 procent, vilket lett till att det saknas pengar till underhåll av de svenska fjällederna. Nu har Svenska Turistföreningen, STF, startat ett upprop riktat till miljöminister Isabella Lövin där de kräver att budgeten för lederna återställs.

– Våra fjälleder är oerhört välbesökta och en jätteviktig del av den svenska besöksnäringen eftersom de skapar jobb i glesbygden. Nu har politikerna beslutat att vi ska få ett minskat anslag för att underhålla lederna, vilket slår hårt mot besöksnäringen. Och det vill vi protestera mot, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Det handlar om cirka 20 miljoner kronor som behöver investeras i bland annat rastskydd, broar, vägvisare och ledmarkeringar, och det är viktigt både ur ett säkerhetsperspektiv och för att säkra framtida turism.

– Om inte skyltar och broar underhålls så utgör det en risk för vandrare och då kan delar av systemet behöva stängas ner. Och om folk hör att lederna är dåligt underhållna så kommer de inte hit framöver, de jämför ju med leder i Norge och där är standarden hög.

Uppropet startade i lördags på webbplatsen räddalederna.se och hittills har över 16 000 medlemmar skrivit på namninsamlingen.

– Att 16 000 redan skrivit på känns fantastiskt. Det är ju potentiella väljare så vi hoppas att politikerna lyssnar på budskapet som de sänder.

Vad har ni för mål med uppropet och namninsamlingen?
– Om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland när det gäller naturturism så måste vi satsa på våra leder.  Jag hoppas att sittande regering inser att budgeten är fel och ändrar beslutet – målet är att vi ska få en budget som är rimlig, säger Magnus Ling.