Annons

Stockholm slår kryssningsrekord

NYHETER. Med hela 619 000 personer har Stockholms Hamnar ännu en gång slagit rekord i antal passagerare från internationella kryssningsfartyg som besökt huvudstaden. En ökning med nästan 20 000 resenärer sedan fjolåret – som även det var en rekordsäsong.
Annons

– Stockholm är ett otroligt uppskattat och väldigt självsäljande resmål, som år efter år ökar i popularitet, säger Ingrid Hansson, pressansvarig på Stockholms Hamnar.

Stockholm fortsätter vara en populär kryssningsdestination. Under den internationella kryssningssäsongen, som pågår från april till oktober, valde 268 internationella fartyg att lägga till i någon av Stockholms hamnar. 67 av dessa var turnaround-fartyg, vilket innebär att passagerare inleder och/eller avslutar sin kryssning i Stockholm. Resenärerna tillbringar då ofta en extra dag och natt i land, vilket gynnar besöksnäringen lite extra.

– Både de som är här en kortare tid och de som åker med turnaround-fartyg innebär självklart otroligt mycket för turistnäringen och genererar intäkter; det spenderas massor av pengar på hotell, restauranger, museum, souvenirer och annat, säger Ingrid Hansson. 

Att turisterna väljer just Stockholm är ingen slump, menar hon:

– Åker man hit får man både mycket kultur, shopping och storstad fast samtidigt nära vatten. Dessutom har Stockholm ett gott rykte internationellt; som destination har staden på olika håll blivit framröstad som en av de bästa platserna att besöka. Det anses som ett helt, rent och pålitligt resmål helt enkelt.

Majoriteten av besökarna under årets säsong var amerikaner, tyskar och engelsmän. Förutom det är Stockholm även populärt bland italienska, spanska och andra sydeuropeiska resenärer.

– Amerikanerna toppar listan, vilket kan bero på att dollarn är relativt hög samtidigt som kronan är låg, så de får relativt mycket för pengarna. Men det är många olika nationaliteter som besöker oss. 

Många av resenärerna passar på att se flera huvudstäder samtidigt under en kryssning, berättar Ingrid Hansson:

– Många besöker storstäder som till exempel Riga, Sankt Petersburg, Helsingfors och Köpenhamn under samma kryssning. Det är lätt att ta sig från stad till stad på Östersjön, vilket lockar många. 

Stockholms Hamnar har redan tagit emot många bokningar inför nästa säsong, och hoppas på att det kommer att bli ännu ett rekordår:

– Att åka på kryssning blir bara populärare, och fartygen blir större och större. Det är ett enkelt och smidigt sätt att resa bekvämt och samtidigt få se många olika städer på en och samma gång, och jag tror och hoppas att vi kommer att se ännu fler besökare här nästa år, säger Ingrid Hansson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...