Annons

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

zoom Ripjakt i fjällen. Emil Sundbergs familjeföretag Heli tappar en stor del av intäkterna.
Ripjakt i fjällen. Emil Sundbergs familjeföretag Heli tappar en stor del av intäkterna.
NYHETER. Förbudet för utländska jägare att jaga småvilt i fjällen slår hårt mot besöksnäringen. ”Nästan hälften av alla gäster försvann”, säger Emil Sundberg som driver Miekaks stugby och helikopterbolaget Heli i Arjeplog.
Annons

Från och med i år är småviltjakten i fjällen reserverad för svenska jägare under säsongens tre första veckor. Jakten på främst ripa har tidigare lockat många utländska turister till svenska fjällen. Jägare från Norge, Italien och andra europeiska länder har stått för ett välkommet tillskott för den besöksnäringen under jaktsäsongen.

Men i år ser det annorlunda ut. När de utländska jägarna uteblivit har jaktarrangörerna drabbats.

– Det är ett avbräck, säger Emil Sundberg som räknar med att tappa runt en halv miljon i intäkter, vilket är en stor del av årets omsättning.

Turistvärdar slutade tidigare

Hans familj driver Heli, som ägnar sig åt helikoptertrafik och jaktresor i Lappland. Heli äger också stugbyn Miekak ”i väglöst land” där jägare och andra vildmarksturister kan inkvarteras.

Norrmän har varit den stora gruppen utländska jägare hos Heli och när de försvann blev det märkbart.

– Under en tvåveckorsperiod hade vi inget att göra, säger han.

Jobben har också drabbats.

– Våra turistvärdar fick avsluta säsongen tidigare.

Emil Sundberg har också haft kontakt med andra anläggningar som varit beroende av italienska jägare och fått stänga helt.

 

Utländska besökare bokar guider

De nya reglerna drevs igenom av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att minska jakttrycket. Men flera företrädare för besöksnäringen varnade för effekterna när förslaget lades fram, däribland Ekoturismföreningen.

– Förslaget från Näringsdepartementet låg väldigt nära Svenska Jägareförbundets krav och saknade en analys om effekterna för jobb och turismintäkter i kommunerna längs fjällkedjan, säger Per Jiborn, pressansvarig på Ekoturismföreningen.

Utländska jaktturister ser han som en viktig grupp för besöksnäringen.

– De är mer benägna att anlita guider och de behöver mer boende och måltider.

Han anser att det finns bättre sätt att komma tillrätta med jakttrycket än att stoppa utländska jägare, till exempel att reglera småviltjakten på olika sätt.