Annons

Succé för Örebros hotell förra året – hur blir det nu?

zoom Både Best Western och Clarion har sett ett rejält uppsving i bokningsläget under 2015.
Både Best Western och Clarion har sett ett rejält uppsving i bokningsläget under 2015.
NYHETER. Förra året växte Örebros hotellmarknad till att man nu har över 1200 rum och en beläggningsgrad på 65 procent. Men kommer läget att håll i sig utan stora evenemang? Besöksliv har pratat med lokala aktörer.
Annons
I dagsläget finns det 1246 hotellrum i Örebro kommun och beläggningen ligger på i genomsnitt 65 procent. Det är mer än riksgenomsnittet. En del av förklaringen är att staden hade flera stora evenemang under 2015, varav stadens 750-årsjubileum var det största dragplåstret. 
 

Flera stora evenemang lockade

 
– Det var ett bra år generellt. Vi hade idrottsevenemanget SM-veckan i januari, som normalt är en lugn månad. Och juli förvånade många, en sådan evenemangsmånad, med exempelvis Klossfestivalen, lär vi inte se på länge. Det gav oss en skjuts in i 2016. I år är det dessutom färre röda dagar som hackar upp affärsveckorna, säger Robert Krantz, hotelldirektör på Best Western City Hotel Örebro.  
 
Den positiva utvecklingen har pågått i flera år och enligt Robert Krantz har det möjliggjort ett stort renoveringsarbete.
 
– Under 2013 renoverade vi frukostmatsalen och receptionen samt utökade antalet rum från 96 till 115 stycken. Vi har även satsat på en vinbar i receptionen som blev klar i fjol. 
 
 
Sussie Ax började som hotellchef på First hotel Örebro i augusti förra året. Mitt i 750-årsjubileet. 
 
– Eftersom jag inte bor eller tidigare har arbetat i staden så tänkte jag: ”Är det så här det är i Örebro?”. Vi har legat lite högre i beläggning än stadens genomsnitt. Det var faktiskt det bästa året i hotellets historia. 
 

Fanns oro inför 2016

 
Inför 2016 fanns en oro för att den stabila utvecklingen för hotellen i staden inte skulle hålla i sig, berättar hon.
 
– Ifjol hölls ju SM-veckan i januari, så vi var oroliga för hur det skulle bli i år.
Men det ser fint ut beläggningsmässigt, både januari och februari har börjat jättebra. Det är inte långt efter förra året och helgbeläggningen har hållit i sig. 
 
Antalet hotellbäddar har ökat ordentligt i Örebro de senaste åren. Och under 2016 ska det nya Clarion Collection Hotel Borgen ta plats i staden. Men enligt Robert Krantz är konkurrensen välkommen. Om hotellen samarbetar för att locka fler möten till staden så gynnar det alla. Sussie Ax är inne på samma spår. 
 
– Det här blir ett komplement. Staden har tappat vissa stora kongresser på grund av rumsbrist. Min förhoppning är att det här ska locka fler stora möten till Örebro.
 
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...