Annons

Sverige i topp som som ekoturistmål

zoom Vildmark och allemansrätt lockar extra många besökare.
Vildmark och allemansrätt lockar extra många besökare.
NYHETER. Sverige är världsbäst på ekoturism. Det fastslog den amerikanska miljöorganisationen Earth911, som listat världens bästa resmål för turism. Nästa utmaning blir att visa att vi är mer än vacker natur och allemansrätt.
Annons

Per Jiborn på Naturens bästa är glad idag. Att Sverige hamnar på listan med världens sex främsta resmål för ekoturism är ett tecken på att Ekoturismföreningen och Visit Sweden lyckats med det som organisationerna arbetat för i många år.

– Vår ekoturismmärkning Naturens Bästa är ett tungt skäl till att vi tar plats vid sidan av berömda resmål som Borneo och Galapagos.

 

Vildmark lockar

Och det är rätt dag att fira. Idag har kvalitetsmärkningen Naturens bästa funnits i exakt 15 år.

– God tillgång på vilda djur och vildmark nämns också i motiveringen. Andra skäl är lättillgänglig natur och den frihet som vår berömda allemansrätt ger oss. Just ord som ”vildmark” och ”allemansrätt” lockar extra många besökare, säger Per Jiborn.

Dessutom är Sverige ett säkert land att resa i, vi har en bra infrastruktur och många av oss pratar engelska. På uppdrag av regeringen förbereder Visit Sweden nu ett flerårigt kommunikationsarbete kring hållbar natur- och ekoturism på landsbygden.

– Vår stora utmaning är att får fler naturintresserade att spendera mer pengar i och runt spännande destinationer för naturturism. Egen husbil med kanot, cykel och välfyllt kylskåp är bekvämt, men innebär att man missar bygdens utbud och människor, kommenterar Per Jiborn.

 

Få branschen proffsigare

Därför blir nästa utmaning att få turisterna att locka med mer än vildmark och allemansrätt. Att få turisterna att boka in boende, gärna några nätter extra, och att samtidigt få dem att njuta av lokalproducerad mat. Lägg till guidade turer och besöksnäringen har fått en win-winsituation: Där aktörerna tjänar mer pengar, och där turisterna får se nya sidor av Sverige.

– En morot för oss blir att få branschen att bli ännu mer professionell, att få företagen ute i landet att samarbeta mer med varandra, när det gäller att till exempel erbjuda boende i samband med besök på till exempel någon av våra nationalparker, säger Per Jiborn.