Annons

Sveriges unika natur lockar allt fler

zoom 2,5 miljoner besök hade Sveriges 29 nationalparker under 2017. Foto: Sveriges Nationalparker
2,5 miljoner besök hade Sveriges 29 nationalparker under 2017. Foto: Sveriges Nationalparker
NYHETER. Sveriges 29 nationalparker hade 100 000 fler besök 2017 än året innan. Förbättrad tillgänglighet och sociala medier kan ta åt sig äran för ökningen.
Annons

Allt fler svenska och utländska besökare vill turista i den unika svenska naturen. Inte mindre än 2,5 miljoner besök hade Sveriges 29 nationalparker under 2017, hundra tusen fler än året innan.

–Vi har ingen statistik över exakt vad ökningen beror på, men två parker har nyinvigts och vi satsar mycket på att öka tillgängligheten till parkerna för att öka antalet besökare, säger Camilla Näsström från Områdesskyddsenheten på Naturvårdsverket.

Björnlandet och Tivedens nationalparker är de som har nyinvigts och utökats, Tiveden med 50 procent och Björnlandet blev drygt dubbelt så stor som tidigare.

Som en del av arbetet med ökad tillgänglighet jobbar Naturvårdsverket mycket med digital kommunikation, sedan ett par år tillbaka under samlingsnamnet och den gemensamma identiteten Sveriges Nationalparker. En gemensam sajt och sociala mediekonton där parkerna lägger ut bilder och information hjälper till att bygga kännedom om Sveriges naturskatter.

– Överallt använder vi ett gemensamt uttryck – i bildspråk, formspråk, på skyltar, ledmarkeringar och webbsida. Förhoppningsvis har det gett ett genomslag, säger Camilla Näsström.

De mest besökta nationalparkerna i Sverige är Stenshuvud, Söderåsen, Kosterhavet och Tyresta nationalparker, alla med över 320 000 besök. Den nationalpark som ökat mest under 2017 är Tiveden, från omkring 90 000 år 2016 till 120 000 besök 2017.

Hundra tusen fler besökare än 2016, är ni nöjda med den siffran?

– Det är positivt att antalet besökare ökar, och vi hoppas att detta bidrar till att sprida kunskap om våra skyddade områden och skapar förståelse om skyddet och bevarandet. Sedan måste man kunna ta hand om både besökare och natur, och det är en viktig balansgång.

 I år invigs Sveriges 30:e nationalpark i Åsnen i Småland, den första sedan Kosterhavets nationalpark bildades 2009.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...