Annons

Tidiga öppningar rivstartar skidsäsongen

zoom Att många anläggningar öppnar redan i slutet av november<br />
 bäddar för en ovanligt lång säsong. Foto: Sara Strandlund, Nisse Schmidt
Att många anläggningar öppnar redan i slutet av november
bäddar för en ovanligt lång säsong.
Foto: Sara Strandlund, Nisse Schmidt
NYHETER I helgen öppnar ett tiotal av landets skidanläggningar för säsongen, vilket bäddar för en ovanligt lång skidsäsong. "Bokningsläget ser väldigt bra ut", säger Titti Rodling på SLAO.
Annons

– Det är nära 15 anläggningar som öppnar i helgen, från Sälen i söder till Luossavaarabacken i Kiruna. Det är inte rekord men ändå starkt att så pass många öppnar redan i november, säger Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO.

Öppnar tidigare än planerat

Det är en kombination av mycket snö och kyla över stora delar av landet som gör att så många anläggningar nu kan öppna.

– Även Borgafjäll öppnar i helgen trots att de inte hade planerat det. Det har kommit otroligt mycket natursnö i Västerbotten så de bestämde sig för att stilla skidsuget hos sina gäster lite tidigare, säger Titti Rodin.

Att så många anläggningar öppnar redan i slutet av november bäddar för en ovanligt lång säsong. Dessutom ser bokningsläget bra ut inför vintern.

– Bokningsläget ser väldigt bra ut så långt, säger Titti Rodin. Helgerna ligger bra i kalendern i år och det är ett stort intresse för att åka skidor.

Hälften av kapaciteten är bokad

Tidigare i höstas rapporterade Skistar att bokningsläget inför vintern är 7 procent högre än vid samma tidpunkt föregående år och att över hälften av den totala kapaciteten är uppbokad. Ökningen kan hänföras till att många bokar sina skidresor tidigare.

– Gästerna säkerställer sin skidsemester allt tidigare, vilket betyder att det är en semesterform som blir allt viktigare, säger Linda Morell, pressansvarig på Skistar.

– Vi ser fram emot en bra säsong och hur vår nyhet fun slopes tas emot av gästerna. Det är en helt ny attraktion i skidbacken och har fått enorm uppmärksamhet i sociala medier.

Fler nedfarter öppnar tidigare

Många av landets skidanläggningar har satsat stort på den egna snöproduktionen de senaste åren. En av dem är Kungsberget som har tredubblat vattenkapaciteten inför säsongen. Det innebär att anläggningen producerar snö mer än dubbelt så fort och kan öppna fler nedfarter tidigare på säsongen. I år öppnar Kungsberget helgen den 9-10 december, vilket är rekordtidigt.

– Vi har fått en jättebra start, säger Anders Kjällström, vd Branäsgruppen. Bokningsläget ser också bra ut. Kungsberget har bokat 20 procent bättre än föregående år och Branäs 18 procent bättre.

Branäsgruppen har som mål att vara bäst i Norden på att spara och producera snö och har startat flera olika snöprojekt på gruppens anläggningar. På gruppens sydligaste anläggning, Vallåsen, har man nyligen invigt en snöfabrik värd över 7 miljoner kronor som ska möjliggöra en rekordtidig skidpremiär i södra Sverige nästa vinter.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...