Annons

Tillgänglighet och säkerhet teman när BFUF delar ut pengar

zoom Stina Algotson på BFUF hoppas att projektet  Rädslans Geografi leder till ökade kunskaper om säkerhet. Foto: Colourbox, BFUF
Stina Algotson på BFUF hoppas att projektet Rädslans Geografi leder till ökade kunskaper om säkerhet. Foto: Colourbox, BFUF
NYHETER. Säkerhet och tillgänglighet i besöksnäringen var temat när BFUF utlyste forskningspengar tidigare i år. Nu är det klart vilka projekt som har beviljats.
Annons

Säkerhet har blivit en allt viktigare fråga för företag i besöksnäringen. Därför var det ett av två fokusområden när BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, utlyste forskningsmedel i våras. Att frågan står högt på agendan märkte Stina Algotson, vd på BFUF, när hon arbetade med utredningen ”Ett land att besöka” i fjol.

– Vi reste runt i alla län och träffade representanter för besöksnäringen. Då var det många som själva lyfte säkerhetsfrågan.

Terrordåd satte säkerhet högre på agendan

En orsak till att frågan har aktualiserats är de senaste årens terrordåd, exempelvis det på Drottninggatan i Stockholm i fjol.

– Det har varit flera terrordåd mot besöksmål, exempel restauranger i Paris och evenemang i England, säger Stina Algotson. Det har gjort att turismen dyker och att företagen drabbas. Men det berör också de som jobbar i besöksnäringen, så det är en ganska bred fråga.

BFUF har beviljat forskare på Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet 1 800 000 kronor för projektet ”Rädslans geografi – turistdestinationer i skuggan av föreställningar om terrordåd”. Syftet med projektet är att undersöka besökares rädsla för terrordåd samt hur olika aktörer bemöter rädslan i sin marknadsföring och i fysiska insatser i stadskärnor.

Stina Algotson hoppas att projektet leder till ökade kunskaper, men också att frågan lyfts.

Allt viktigare fråga

– Det är inte så många forskare i besöksnäringen som har riktat in sig på säkerhet. Jag hoppas att fler blir intresserade av att titta på den för jag tror inte frågan blir mindre viktig i framtiden.

Det andra temat i årets utlysning var tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar och BFUF har beslutat att forskare vid Mittuniversitetet/ETOUR ska få 1 400 000 kronor för projektet ”Tillgänglig och inkluderande naturturism: goda exempel på universellt utformade produkter”.

Mer pengar för bättre tillgänglighet

Syftet är att identifiera områden som kan förbättras för att öka tillgängligheten bland naturturismföretag och offentliga organisationer som arbetar för att utveckla service och produkter för personer med funktionsnedsättningar.

– Ökar man tillgängligheten blir det bättre för många människor, inte bara de med funktionsnedsättningar, säger Stina Algotson. För att stärka de svenska företagens och destinationernas konkurrenskraft behöver vi arbeta för att förbättra både säkerhet och tillgänglighet.