Annons

Uppsala växer som idrottsstad

zoom Hotellbeläggningen i Uppsala har ökat med 26 procent de senaste åren.
Hotellbeläggningen i Uppsala har ökat med 26 procent de senaste åren.
NYHETER. Antalet idrottsevenemang i Uppsala slår rekord, visar färska siffror – ger uppsving för besöksnäringen.
Annons

Uppsala Convention Bureau publicerar årligen statistik över de möten och evenemang som arrangeras i Uppsala. De senaste åren har man sett en dramatisk tillväxt.

– Vi ser ett enormt lyft vad gäller antalet möten och evenemang. För fyra år sedan hade vi 14 idrottsevenemang och i dag är siffran uppe i hela 42. Det är en fantastisk utveckling, säger Anna Lindström, chef på Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala.

Fler arenor och nytt hotell

Bakom utvecklingen ligger bland annat en ny inomhus- och utomhusarena för friidrott och totalt fem fullstora innebandyplaner. Intill arenan har också ett nytt hotell med 620 bäddar byggts – Arenahotellet.

– Uppsala har fått väldigt fina arenor och det har gett oss förutsättningar för idrottsevenemang som vi inte tidigare har kunnat stå värd för.

Uppsalas föreningsliv har hittills i år arrangerat tävlingar och mästerskap som U-SM Friidrott inomhus 2017, Muskelcentrum Indoor Games 2018 och Nordenkampen 2018.

Utöver de nya arenorna har Uppsala Convention Bureau, kommunen och föreningslivet de senaste tre åren arbetat för att lyfta arrangörsviljan och kunskapsnivån hos samtliga parter.

– Vi har tillsammans lärt oss hur vi kan skapa mer tid och resurser, genom utbildningar i sponsring, marknadsföring och affärsutveckling.

Uppsving för besöksnäringen

Syftet med att göra Uppsala till en idrottsevenemangsstad är att ge uppsalaborna fler upplevelser samt att öka stadens attraktionskraft.

Och för besöksnäringen innebär det ökade antalet evenemang ett uppsving.

– Det här skapar tillväxt hos restauratörer, handel och hotell. Besökarna spelar en viktig roll för helgbeläggningen, under åren 2010 till 2016 har den ökat med 26 procent. Det är en bra ökning, säger Anna Lindström.

E-faktura bidrar till en mer hållbar administration

E-faktura bidrar till en mer hållbar administration

För en hållbar hotell- och restaurangnäring måste vi ta ett större ansvar för vår administration och minska förbrukningen av papper, det menar Hogias Helene Enning, som dedikerat arbetar med systemstöd till företag inom...