Annons

Urban Deli firar 10 år med ny bar

zoom Urban Deli ger sig själv en ny bar i 10-årspresent. Foto: Urban Deli
Urban Deli ger sig själv en ny bar i 10-årspresent. Foto: Urban Deli
NYHETER. 2009 öppnade Urban Deli sin första restaurang och saluhall i Stockholm. Nu firar kedjan 10-årsjubileum med en ny bar – som lockar med naturviner på kran.
Annons

För tio år sedan förvandlades den gamla postlokalen vid Nytorget på Södermalm i Stockholm till den kombinerade restaurangen, saluhallen och baren Urban Deli.

Nu har bardelen totalrenoverats och förvandlats till Post Bar, en vinbar med smårätter baserade på tillvaratagna råvaror från saluhallen samt naturviner och andra hantverksmässigt framställda drycker. Flera av naturvinerna serveras på kran, från ett så kallat keykeg-system.

– Det är relativt nytt i Sverige, säger sommelieren Klara Earlingh Magnestrand som har skapat vinlistan tillsammans med kollegan Erika Garcia. Det har funnits liknande system som påminner om de som används till fatöl men de har inte riktigt funkat. Det här ger en helt annan hållbarhet och har ett kylsystem som fungerar bra för både vitt och rött.

Konceptet att servera vin på kran rimmar bra med Urban Delis hållbarhetstänk, menar Klara Earlingh Magnestrand.

– Det här systemet sparar 40 kilos fraktvikt jämfört med att transportera samma mängd vin i glasflaskor. Sedan sparar vinbönderna tid och pengar när de slipper buteljera vinet på flaska.

– Dessutom ger det härliga serveringsmöjligheter, det gör till exempel att vi kan servera halvglas utan onödigt svinn.

I Sverige är vin på kran en företeelse med begränsad spridning än så länge. Två andra exempel är Fotografiska i Stockholm, som har ett par kranviner i sitt kafé, och baren Zamenhof i Göteborg som serverar naturviner på tapp. I USA är trenden betydligt större – där finns barer med koncept som bygger helt på fatvin.

Ett exempel är Las Vegas-baren Wine ATM som öppnade tidigare i år. Här kan gästerna välja mellan 160 olika viner på tapp.

– Jag tycker att det är ett bra sätt om man vill avdramtisera vindrickandet, men jag tycker inte att det är något bra sätt att sprida vinkultur på, säger vinjournalisten Mikael Mölstad.

– Det är lite för ocharmigt. Precis som med öl är det mer känsla att dricka vin från flaska.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...