Annons

Uteserveringspremiären dröjer för sena aktörer

zoom I Göteborg är det just nu runt 38 ansökningar som väntar på handläggning. Foto: Colourbox
I Göteborg är det just nu runt 38 ansökningar som väntar på handläggning. Foto: Colourbox
NYHETER. Nu har snart uteserveringarna fått vara i gång i en månad – för de som fått tillstånd. Än väntar många aktörer i Göteborg, Malmö och Stockholm på att få klartecken.
Annons

– Det är alltid restauranger som väntar på besked. Förra året skrev jag sista tillståndet den 25 oktober, och sista dagen för att få ha uteservering är sista oktober, säger Erika Agering, handläggare på tillståndsenheten Polisen region Väst.

Trots att uteserveringsperioden är mellan första april och sista oktober, är det många aktörer som inte har sin ansökan klar till premiären. Alltför stora kostnader, pågående byggarbeten utanför lokalen eller att man inte hinner få fram folk som kan bygga upp uteserveringen är några av de skäl som kan göra att man dröjer med sin ansökan.

I Göteborg är det just nu runt 38 ansökningar som väntar på handläggning. I Stockholm är den siffran 535. Tillståndsenheten i Malmö uppger att man i nuläget inte kan ta fram den siffran då det inkommer nya ansökningar kontinuerligt, men antalet beviljade uteserveringar tros bli ungefär som föregående år. I Göteborg har 296 restauranger och caféer fått uteserveringstillstånd för hela säsongen 2019.

– Vi sitter kontinuerligt med ansökningar under hela den här perioden. Idag är en rätt lugn dag, jag har bara tre stycken som ska godkännas. Under sluttampen kan det röra sig om upp till femton stycken om dagen, berättar Erika Agering.

För dig som vill ansöka om uteserveringstillstånd går det fortfarande bra att göra detta för 2019, men då får du räkna med en handläggningstid och att tillståndet inte börjar gälla förrän tillståndet är utfärdat. Det går alltså inte att få en befintlig uteservering godkänd i efterhand.

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita