Annons

”Världen tål inte att vi äter så mycket rött kött”

zoom ”Vegoburgare måste vara lika goda som vanliga hamburgare”, säger Kaj Török, Max nya hållbarhets- och informationschef.
”Vegoburgare måste vara lika goda som vanliga hamburgare”, säger Kaj Török, Max nya hållbarhets- och informationschef.
KARRIÄR. Fler kunder som mumsar vegoburgare. Det står högt på prioriteringsmenyn för Max nya hållbarhets- och informationschef Kaj Török, som vill göra samhället lite bättre. ”Världen tål inte att vi äter så mycket rött kött”, säger han.
Annons

Grattis till nya jobbet, hur känns det?

– Roligt och peppande. Jag har smygstartat lite, men börjar på allvar i december.

Hur fick du jobbet?

– Efter en tio-årig anställningsintervju, ha, ha. Jag har arbetat som rådgivare i hållbarhetsfrågor åt Max sedan 2006 och varit involverade i många projekt. Vi känner varandra väl. När de efter sommaren genomförde vissa organisationsförändringar uppstod möjligheten.

Något hållbarhetsprojekt under dessa år som du är särskilt stolt över å Max vägnar?

– Max var den första restaurangkedjan i världen med klimatmärkt meny 2008. Man insåg att kärnprodukten, hamburgaren, hade en klimatutmaning. Vi är fortfarande den enda rikstäckande hamburgerkedjan som bara serverar svenskt nötkött och vi klimatkompenserar för all verksamhet. Vårt mål nu är att var tredje burgare vi säljer år 2020 ska vara lagade av blått, vitt, eller grönt kött – alltså fisk, fågel eller vegetariska.

Hur får man folk att äta mer vegetariska hamburgare?

– De måste vara lika goda som vanliga burgare. Det har varit lite svårt att hitta riktigt bra vegoalternativ, men vi har fått fram nya recept. I januari lanserade vi en kampanj där vi femdubblade vegomenyn, det blev en succé och vi lockade till oss nya målgrupper.

Vilken är din vegofavorit på Max?

 – Jag gillar Barberque Sandwich och halloumiburgaren.

I början på din karriär som systemekolog jobbade du med hållbarhetskommunikation på Länsstyrelsen, kunde du då föreställa att du skulle bli toppchef inom näringslivet?

– De senaste tio åren är det ofta företag som stått för den starka utvecklingskraften inom hållbarhet. Det är modet i näringslivet som visar vägen framåt.

Är du modig?

– Ja, det hoppas jag, annars ska jag inte ha det här jobbet. Och Max har varit modiga, över lång tid.

När åt du din första hamburgare på Max?

– På Drottninggatan i Stockholm när jag var elva år.

Vad är din styrka som ledare?

– Min nyfikenhet, att lära mig nytt och förstå hur vi människor kan bli bättre på att samarbeta bättre.

När har du tråkigt på jobbet?

– När jag vet exakt vad som ska göras och vad som kommer att hända, när jag inte får omväxling. Ett par dagar att jobba så är förstås okej, men inte ett helt år.

Avslöja något projekt du börjat jobba med redan nu på Max?

– Just nu funderar jag över Högsta Förvaltningsdomstolensutslag där Saltå Kvarn inte får dra av kostnaden för klimatkompensation som vanlig kostnad i verksamheten. Politiker och myndigheter behöver förstå att klimatkompensation enligt Plan-Vivo systemetär mycket bättre än utsläppsrätter på att göra näringslivet mer hållbart. Men medan utsläppsrätter är avdragsgilla så är inte klimatkompensation det. Det tycker jag leder till ett sämre klimat.