Annons

Världens enda 747-hotell firar tio år på marken

zoom Jumbo Stay är en 747-200 Jumbo Jet som byggdes för Singapore Airlines år 1976 Foto: Jumbo Stay
Jumbo Stay är en 747-200 Jumbo Jet som byggdes för Singapore Airlines år 1976 Foto: Jumbo Stay
NYHETER. Arlandas mest stillastående flygplan firar tio år som hotell. Jumbo Stay har med sina 33 kabinrum fått nyfikna gäster från jordens alla hörn att checka in. ”Vi bidragit till utvecklingen av upplevelseboenden”, säger grundaren Oscar Diös.
Annons

– Vi har firat med tårta och under våren firar vi vidare med att erbjuda specialpris på rummen, säger grundare Oscar Diös.

År 2002 landade en Jumbo Jet på Arlanda – och blev kvar. Fem år senare byggde entreprenören Oscar Diös om flygplanet till ett hotell och i vår firar verksamheten tio år.

– Det känns fantastiskt, genom det här har vi visat att vi bidragit till utvecklingen av upplevelseboenden, säger ägaren till Jumbo Stay, Oscar Diös.

Byggdes 1976

Jumbo Stay är en 747-200 Jumbo Jet som byggdes för Singapore Airlines år 1976. Det flög sin sista tripp år 2002 när svenska Transjet ägde det och sju år senare fick Oscar Diös höra om den uttjänta flygplanskroppen på Arlanda.

– Jag ville starta ett billigt boende på Arlanda och tänkte, vad fasen, planet borde jag kunna bygga om till ett hotell. För ägarna fanns alternativet att skrota det, men det är dyrt. Så när jag kontaktade dem och ville köpa planet tackade de ja.

Hur ser det ut inuti?

– Många blir förvånade över att det är så fräscht. Inredningen är minimalistisk – i mitten syns spiraltrappan och på rummen finns overhead-bagagelådorna kvar. Sedan har vi en Cockpit-svit där man får tillgång till hela flight deck. Här har vi byggt sovrum, vardagsrum och ett soldäck.

Är Jumbo Stay det enda i sitt slag i Sverige?

– Det enda i hela världen, det finns inget annat flygplanshotell av den här storleken.

Personlig service

– Det är bara 33 rum, så vi lär verkligen känna varje gäst. Men en utmaning är att få potentiella gäster att förstå att det är ett riktigt hotell.

Vilka är gästerna? 

– Det är nyfikna människor och vana hotellgäster som kommer från hela världen. Vi har många ensamresenärer som vill testa något nytt och en hel del nordamerikaner.

Hur går det för er?

– Hotellet går med vinst. Det har vi lyckats med sedan vårt tredje år.