Annons

Växeln, hallå, hallå – det är Sverige som talar

zoom Många nyfikna ringde från Turkiet under kampanjens första dag.
Många nyfikna ringde från Turkiet under kampanjens första dag.
NYHETER. Sverige har fått ett eget nummer dit vem som helst i världen kan ringa och alla i Sverige kan vara med och svara. Kampanjen som Svenska Turistföreningen står bakom ser ut att bli en succé – bara första dagen kom det in 1 000 samtal.
Annons

– Jag har själv fått ta emot två samtal, en kvinna från Istanbul och en man från Saudiarabien. Det kändes jättenervöst först att några okända skulle ringa, men det blev fantastiska samtal, säger Jenny Engström, pr- och kommunikationsansvarig på STF, som står bakom kampanjen The Swedish Number.

Samtal från alla möjliga länder

I två månader fram till Nationaldagen 6 juni kan människor från hela världen ringa det särskilda Sverigenumret 0771-793 336  som STF skapat. Den som ringer dit kopplas automatiskt vidare till en svensk som anmält sig att svara – redo att dela med sig om sitt Sverige och tipsa om vad man kan göra om man besöker landet. Är det upptaget kopplas samtalet vidare till en annan svensk.

Samma dag som kampanjen lanserades hade 542 svenskar laddat ned appen The Swedish Number. Kampanjen har marknadsförts utomlands genom pressreleaser till utländska medier, Visit Swedens internationella kontaktnät och via sociala medier. Hela 1 000 samtal från utlandet hade kommit in samma eftermiddag.

– Det är samtal från alla möjliga länder, men ovanligt många från Turkiet där kampanjen verkar ha spridit sig snabbt, säger Jenny Engström.

Fick stort genomslag

Bakgrunden till kampanjen är att lyfta det unika och genuina Sverige med allemansrätt, ett stort kulturarv och hållbar turism. Men också den svenska yttrande- och tryckfriheten. Tryckfrihetsförordningen som fyller 250 år i år.

– Vår yttrande- och tryckfrihet väcker ett stort intresse utomlands, säger Jenny Engström.

Kampanjen fick också stort genomslag, framför allt på många lokalradiostationer, som peppat sin lyssnare att gå in och anmäla sig och diskutera vad man ska tipsa om i just sin del av Sverige.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...