Annons

Slår ett slag för hållbar turism och klimatsmarta paket

zoom möjliggör och guidar för hållbar turism". Foto: STF" />
"En av mina viktigaste roller blir att se till att vi inspirerar,
möjliggör och guidar för hållbar turism".
Foto: STF
NYHETER. STF vill få fler att upptäcka Sverige på ett hållbart sätt – värvar hållbarhetsexpert: ”Det är dags att flytta fram positionerna för hållbar turism i Sverige”, säger Daniel Skog.
Annons

Svenska Turistföreningen, STF, stärker upp sin hållbarhetskommunikation med Daniel Skog, senast konsult på Westander Hållbarhet.

 Från PR-byrån Westander till STF, vilken är den gemensamma nämnaren?

– Jag älskar att arbeta i gränslandet mellan hållbarhet och kommunikation, det har jag gjort både i mina tidigare roller och kommer att göra även nu inom STF.

Vad blir din roll på STF?

– Jag ska koordinera och redovisa organisationens och alla boendens hållbarhetsarbete. En av mina viktigaste roller blir att se till att vi inspirerar, möjliggör och guidar medlemmar och gäster att turista mer hållbart.

Du ska ”hjälpa folk att upptäcka Sverige Hållbart”, vad betyder det?

– Det ska vara lätt att transportera sig hållbart, bo hållbart och uppleva hållbart på plats. STF har både kraften och viljan att fortsätta driva de här frågorna så att ännu fler kan upptäcka Sverige hållbart. En ganska ny sak vi har gjort är att paketera klimatsmarta upplevelser – som alla har en låg klimatpåverkan och som gästen med gott samvete kan njuta av – de klarar nämligen gränsen för världens klimatmål.

Vad är hållbarhetskommunikation?

– Det handlar om att berätta om den miljömässiga, ekonomiska och sociala påverkan vi har, men det handlar också om att lyssna. Jag vill att det ska vara lätt att göra rätt. Som gäst hos STF ska du känna att det är enkelt att turista på ett hållbart sätt.

Berätta om STFs Hållbarhetslöfte.

– Det är ett löfte direkt till gästen. Som gäst vet du att du bor på ett boende som vill göra det enkelt för dig att turista hållbart och att de i sin tur maximerar sitt hållbarhetsarbete. Löftet sträcker sig från områden som källsortering och energi till att vi är engagerade i lokalsamhällena där vi finns. Målet är att alla STFs boenden ska ha skrivit under på hållbarhetslöftet i slutet av 2019, i dag har strax över hälften redan gjort det.

Hur ska du bidra till STFs hållbarhetsarbete?

– STF ska vara en pådrivande aktör för hållbar turistisk utveckling i Sverige. Jag tror att det är precis rätt tid just nu att flytta fram positionerna för hållbar turism i Sverige. Allt fler vill upptäcka Sverige med tåget, cykeln eller till fots. Här spelar STF redan en tung roll och jag vill göra den ännu tyngre.

Vilka utmaningar finns i ditt uppdrag?

– Det kan vara tufft att verka inom besöksnäringen och det finns alltid en risk för kortsiktiga beslut. Men det är när vi vågar tänka långsiktigt som vi kan skapa hållbara satsningar, intäkter och gäster. Jag vill visa på hur ekonomi och hållbarhet går hand i hand om vi satsar rätt.

Vilken är din favoritplats i Sverige?

– Många av mina smultronställen i Sverige har också STF-boenden som jag hoppas få besöka snart igen. Jag älskar att cykla till Haväng i Skåne eller vandra i bokskogen intill halländska Bråtadal. Men om jag ska nämna en favoritplats så har fjällstationen STF Storulvån i Jämtland en särskild plats i mitt hjärta. Där jag gjorde mina första toppturer på telemark och dit längtar jag alltid tillbaka!

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...