Annons

Visita vs Booking-dom meddelas 5 juli: ”Vi är försiktigt optimistiska”

zoom Visita hade god hjälp under förhandlningarna<br />
 av flera företrädare för medlemsföretag som vittnade.
Visita hade god hjälp under förhandlningarna
av flera företrädare för medlemsföretag som vittnade.
NYHETER. Förhandlingar i Patent- och Marknadsdomstolen har avslutats i ärendet Visita vs Booking.com – dom meddelas 5 juli.
Annons

I torsdags avslutades de två veckor långa förhandlingarna i Patent- och Marknadsdomstolen efter att Visita 2016 stämde bokningssajten Booking.com för konkurrenshämmande avtalsvillkor. Detta mot bakgrund av att hotell anslutna till bokningssajten inte får marknadsföra lägre priser än de som finns på Booking.com

– Avtalen drabbar gästerna, som får betala ett högre pris än de annars skulle ha gjort, sa Visitas dåvarande vd Eva Östling.

I Visitas stämningsansökan påtalade man att Booking.com:s avtalsklausuler kring prissättning är konkurrenshämmande, samt att klausulerna strider mot konkurrenslagen genom att de hindrar hotellen från att marknadsföra lägre priser på den egna sajten.

Advokat Eric Ericsson som tillsammans med advokat Lars Sandberg företräder Visita i rättsprocessen som drivs i Patent- och Marknadsdomstolen.

– Jag är nöjd med hur förhandlingarna har gått, men det är svårt att förutse hur det tas emot. Vi hade inte startat processen om vi inte trodde att det fanns en rimlig chans att nå framgång.

– Vi är nöjda med hur vi har fått lägga fram det, så vi är försiktigt optimistiska, säger Eric Ericsson.

 Vad kan du mer säga om förhandlingarna?

– De avlöpte helt i enlighet med planeringen. Vi fick möjlighet att lägga fram våra sakskäl och konkurrensrättsliga argument, och Bookings ombud fick bemöta dessa. Vi hade god hjälp av flera företrädare för medlemsföretag som vittnade om hur hotellmarknaden fungerar. Även Copenhagen Economics expertutlåtande gicks igenom noggrant.

Fanns det något som var oväntat?

– Egentligen inte. Det man dock kan notera är att Booking inte hade några vittnen som kunde berätta om hotellmarknaden ur deras perspektiv.

– Vidare kan man notera att huvuddelen av det material som Booking gav in till sitt försvar var sådant som redan hade givits in till Konkurrensverket och andra europeiska konkurrensmyndigheter inom ramen för de olika utredningar som genomförts. Inte så mycket av vad Booking framförde var alltså specifikt inriktat på denna process, vilket kan förvåna en del.

Patent- och Marknadsdomstolen kommer att meddela sin dom den 5 juli. Domen kan överklagas till Patent- och Marknadsöverdomstolen.