Annons

Visitas chefsjurist: ”Avskaffa danstillståndet – en gång för alla”

zoom Två år har gått sedan regeringen ville utreda hur man skulle<br />
 kunna avskaffa danstillståndet. Men det existerar än.
Två år har gått sedan regeringen ville utreda hur man skulle
kunna avskaffa danstillståndet. Men det existerar än.
NYHETER. För drygt två år sedan gav regeringen uppdrag om att utreda det omdebatterade danstillståndet. I juni kom utredningen som lämnar fler frågetecken än svar, enligt Visitas chefsjurist Stefan Lundin som nu skriver Visitas remissyttrande. ”Det här frågan har ältats länge nog nu, det är hög tid att danstillståndet avskaffas, en gång för alla”, säger han.
                            
Annons

Än har inte sista dansen gått för danstillståndet. Bland krögare och privatpersoner råder förvirring. Vad gäller egentligen?

Till exempel hamnade O’Leary’s-ägaren Peter Sjöström, Umeå, i polisförhör förra året för att ha haft olaglig dans. Problemet då var att polisen gett felaktiga uppgifter om hur länge danstillståndet skulle gälla.

– Det är inte när man börjar dansa som vettet går ur. Detsamma kan man inte säga om alkohol, säger Peter Sjöström till entreprenor.se.

”Halvmesyr”

Två år har passerat sedan regeringen gav i uppdrag att utreda hur man skulle kunna avskaffa det. Men det existerar än, i allra högsta grad. Och i rapporten som skulle utreda dess avveckling föreslår kammarrättsrådet Pia Cedermark att Sverige ska ha tillståndet kvar.

– Det här förslaget är en halvmesyr som snarare krånglar till regelverket ytterligare än att förenklar det, säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.

Väcker fler frågor än svar

I promemorian kommer man nämligen fram till att danstillställningar ”ofta medför risker”. Därför ska till exempel krögaren med dansgolv eller liknande tillställningar göra en egen riskbedömning. Om det finns risk för att en danstillställning stör ordningen eller äventyrar säkerheten ska det enligt förslaget krävas danstillstånd från Polismyndigheten. Med andra ord lägger utredningen ansvaret i knäet på den enskilde näringsidkaren. Men hur denne själv ska bedöma risk, definieras inte.

– Förslaget är otydligt och väcker fler frågor än svar. Om detta genomförs blir det ju upp till varje företag att själv bedöma: ”Behöver jag tillstånd eller inte för just detta arrangemang?”. Hur ska man säkert kunna veta det i förväg? Det skulle bli svårt för företagen, som ju i efterhand riskeras att drabbas av böter om de gör en annan bedömning än Polismyndigheten.

Stefan Lundin och Visita skriver nu ett remissyttrande.

– Vår uppfattning är fortfarande att man bör avskaffa det här tillståndet. Utredaren nämner detta i utredningen, men det är inget som hon rekommenderar.”

”Märkligt att ha det kvar”

Nästa steg blir att Regeringskansliet och Justitiedepartementet sammanställer remissyttranden som kommer in – därefter får regeringen ta ställning till utformningen av en proposition för laginförande. I promemorian föreslås de nya reglerna kring danstillståndet införas i maj 2019.

– Det är märkligt att utredaren föreslår att danstillståndet ska vara kvar, trots att riksdagen varit tydlig med att den vill avveckla tillståndskravet. Den här frågan har ältats länge nog nu, det är hög tid att danstillståndet avskaffas nu, en gång för alla, säger Stefan Lundin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...