Annons

VM-generalen: ”Vi har gjort väldigt bra ifrån oss”

zoom
"Vi får extra mycket beröm för att vi lyckades genomföra tävlingar under svåra förhållanden", säger Niklas Carlsson. Pressbild: Åre2019
NYHETER. Två månader efter Alpina VM i Åre har VM-generalen Niklas Carlsson pustat ut. Han är nöjd och stolt över evenemanget, även om vissa detaljer kunde gjorts annorlunda. ”En stor framgångsfaktor var att det var ett kompakt VM”, säger han.
Annons

Knappt har VM-framgångarna i Åre och Östersund lagt sig förrän det glada beskedet kom att regeringen ger grönt ljus till vinter-OS 2026.

Niklas Carlsson, VD för Alpina VM, är nyss hemkommen från Cortina där han har varit delaktig i en kunskapsöverföring och presenterat fakta och lärdomar från Alpina VM i Åre i februari. Några siffror över de turistekonomiska effekterna har ännu inte publicerats, men själv är han nöjd med vad Sverige och Åre levererade.

– Vi tycker att det var ett väl genomfört VM sett till hanteringen av besökare, och samarbete och samordning mellan alla volontärer och medierna. Vi har fått en positiv återkoppling både från rättighetsbolaget Infront och av Internationella Skidförbundet. Alla målgrupper är nöjda, och några saker gjorde vi särskilt bra.

Som vadå?

– Det vi får extra mycket beröm för var att vi lyckades genomföra tävlingar under svåra förhållanden, som när det kom väldigt mycket snö. Otroliga insatser krävs av många volontärer för att göra iordning backarna. Kommer det en decimeter snö i störtloppet är det tusen kubikmeter snö som ska som ska flyttas, säger Niklas Carlsson och fortsätter:

– Internationella skidförbundet tyckte att insatserna som alla gjorde inom sporten var extraordinära.

Kan du peka på något mer du tyckte gick särskilt bra?

– En stor framgångsfaktor var att det var ett kompakt VM med bra förutsättningar för många att vara verksamma samtidigt, i och med att det var gångavstånd till allt. Den geografiska planeringen var väldigt uppskattad, att det bara var några minuter att gå till det mesta.

Alpina VM är ett nära unikt evenemang att få hosta. Det är andra gången för Åre. Vilken betydelse har detta haft för besöksnäringen på orten?

– De flesta tycker har tyckt att det har varit väldigt bra, sedan vet vi att några restauranger tyvärr tappade lite, vilket beror på att de har legat utanför evenemangsområdet. Under VM hade Åre en lite annan målgrupp än de som brukar åka dit, dagsgäster, vilket innebär att det också blev en del tomma bäddar.

 Är du själv nöjd?

– Ja det är jag, och det blir ju en extra rolig aspekt på det hela med vår OS-kandidatur. Utifrån de förutsättningar vi har haft så tycker jag att vi har gjort väldigt bra ifrån oss och kan vara stolta över vad vi har åstadkommit.

Det var ett strategiskt beslut att ha stort hållbarhetsfokus på evenemanget, hur lyckades ni med det tycker du?

– Jag tycker att det blev bra på flera områden, som till exempel målet att ha ett fossilfritt VM, där vi är stolta över hur långt vi nådde. En annan del var maten som skulle bestå av 80 procent svenska livsmedel, med stora regionala inslag. Där är vi också nöjda.

Är det något ni kunde gjort bättre?

– Flera saker, det är mycket i de små detaljerna som kunde blivit bättre, men mest i detaljerna.

Fotnot: Cortina i Italien är nästa att vara värdort för VM 2021.