Annons

”Helsingborgarna ska känna att det här är deras vardagsrum”

zoom Öresund lockade Miri Sumiq till Helsingborg där han blir<br />
 hotelldirektör för nya Clarion Hotel Sea U.
Öresund lockade Miri Sumiq till Helsingborg där han blir
hotelldirektör för nya Clarion Hotel Sea U.
PÅ NYTT JOBB. Miri Sumiq har slagit rekord i öppningar av Clarion-hotell, älskar besöksbranschen i allmänhet och Helsingborg i synnerhet. Nu öppnar han sprillans nya Clarion Hotel Sea U i favoritstaden.
Annons

Du är den som öppnat flest Clarion-hotell. Vad är det som gjort att du fastnat just för den hotellkedjan?

– Stor fråga. Vår vision om att ”öka livskvaliteten för medarbetare och gäster”, och synen på vårt sätt att vara och jobba. Man får ansvar när man tar ansvar. Och jag som person behöver ”stora salar” med högt till tak, och då får jag det.

Finns det någon särskilt som utmärker Clarion?

– Jag skulle nog säga att vi vågar göra annorlunda, när vi rekryterar tittar vi först på personligheten innan vi tittar på CV:t. Vi är förlåtande och tillåtande, och ganska nära golvet som chefer, det är inte så hierarkiskt.

Du har varit delaktig i många öppningar, finns det någon som är mer minnesvärd än någon annan?

– Första öppningen i Trondheim, där hela maskineriet sket sig för att vi inte hade en klar plan för diskrummet, det lärde mig att minsta detalj är viktig i projektfasen. Här fick vi ordna logistik kring diskrummet i rekordfart. Malmö Live, öppnade med fullt hus. Blev en team-anda utan dess like. 800 gäster, kön ringlade ner till Centralstationen, det gav mig en smärre chock.

Nu står du i startgroparna för öppningen av Clarion Hotel Sea U Helsingborg, kan du berätta något om hotellet?

– Det kommer att bli en liten pärla med cirka 250 rum, barer, restaurang med uteservering, många mötesrum där det största tar 1 200 personer. För mig känns det härligt, jag är van att vara vid större hotell. Här får vi ännu större möjlighet att satsa på hög servicenivå, här snackar vi ett high-endhotel, men ändå avslappnat och kul.

Vad lockade dig till Helsingborg?

– Öresund lockade. Helsingborg är en superfin stad med stora planer och extrem drivkraft. Har följt det här projektet i periferin i många år. Älskar den här regionen med dess kopplingar till kontinenten.

Vad gjorde du innan du hoppade på Clarion-tåget?

– Jag jobbade för Elite-hotels och trivdes jättebra, men när Clarion sökte folk till ”posthotellet” i Göteborg, då öppnade sig ett hav med möjligheter.

Vad är det som är lockande med hotellbranschen?

– Jag var först i restaurangbranschen, började som servitör. Jag tycker att det är kul att omge mig med människor och befinna mig där det händer. Någon chef såg att jag hade talang, lyfte upp mig ett par nivåer och sedan var det kört. Man tillhör en viss familj när man är på hotell, och det gillar jag.

 Har du några råd att ge yngre kolleger som drömmer om att en dag bli hotelldirektör?

– Våga ta chanserna när de kommer. Det behöver inte vara livet ut. Gör småstopp på vägen, tänk ett-två år innan du går vidare. Våga testa, du skulle inte få frågan om inte folk hade förtroende för dig. Hitta en mentor som gjort samma resa. Var målfokuserad, men ta omvägar ibland.

Du har varit med länge, vad är det som gör dig till en bra hotelldirektör?

– Jag är ärlig, modig, tydlig, jag ger folk chansen och lyssnar på min magkänsla. Jag står för mina beslut, även om det varit felaktigt. Jag gillar att jobba med drivna, viljestarka människor och en vd/ägare som vågar och vill.

 Vilka utmaningar finns det för ett nytt hotell i Helsingborg?

– Grundutmaningen är att få huset att fungera från dag ett. Nästa utmaning är att hitta rätt människor och att skapa en vi-känsla från början. Vi ska utveckla en hel stadsdel i Helsingborg. Nu vill vi få helsingborgarna själva att känna att det här är deras vardagsrum.