Daniel Agrell från Loka Brunn är Vassaste Kocken 2012

Daniel Agrell 476 Foto: Elin Aarflot

Daniel Agrell är Vassaste Kocken 2012.

Finalisterna i Vassaste Kocken 2012

Du kan anmäla intresse att delta i nästa upplaga av Vassaste Kocken här.

Bästa delresultaten i Vassaste Kocken 2012:

Lökhackning, 250 gram finhackad: 2 min 19 sekunder, Oscar Brönmark.

Vispning av åtta äggvitor till skum: 1 min 12 sek, Daniel C Högnert.

Portionering lax, minsta totalavvikelse: 34 gram, Daniel C Högnert.

Slå majonnäs på 0,5 liter olja: 55,29 sek, Oscar Brönmark.

Finalister i Vassaste Kocken 2012

Jimmy Brorsson, 25 år, Falsterbo Golfrestaurang, Falsterbo: +46 708941749
Gilberto Diaz, 40 år, Global Gastronomi, Örebro: +46 704853002
Nils Lindsköld, 22 år, Casino Cosmopol, Sundsvall: +46 768 43 52 33
Markus Ludvigsson, 27 år, Viktoria, Umeå: +46 702 31 77 77
Daniel Agrell, 33 år, Loka Brunn, Grythyttan: +46 703542473
Daniel C Högnert, 32 år, Årstiderna, Malmö: + 46 707949101
Oscar Brönmark, 25 år, Årstiderna, Malmö: +46 73 500 53 84
Tommie Hassel, 20 år, Restaurang Kajutan, Limhamn, Malmö: För tel, kontakta tävlingsledningen.

Tävlingen för de snabbaste kockarna

I Vassaste Kocken ligger fokus på kockarnas hantverksskicklighet, på de kunskaper som kocken använder i sin vardag i restaurangköket. Årets tävling är den åttonde i ordningen. Det gäller att leverera kvalitet och göra det snabbt.  Vanliga kocktävlingar handlar om att under flera timmar förbereda och bereda en rätt. I Vassaste Kocken tävlar deltagarna i sju snabba kockmoment.

Grenarna är följande

1. Hacka lök på tid

2. Kockkunskaper

3. Separera och vispa äggvita till hårt skum på tid

4. Portionera fisk med störst precision

5. Slå majonnäs på tid

6. Stycka fågel på tid

7. Bereda en klassisk restaurangrätt på tid

Världsrekorden från tidigare år som utmanades under finalen är: 
Lökhackning (Skalning och finhackning av 250 gram lök) – 1 min 56 sek, Daniel Pettersson (2011)

Majonnässlagning (beredning av en majonnäs baserad på två ägg och 0,5 liter olja) – 31 sekunder, Daniel C Högnert (2011)

Precisionsportionering av fisk (stycka lax i sex portionsbitar med minsta viktavvikelse) – 15 gram, Simon Tennemo (2011)

Äggvispning (kläcka, separera och vispa åtta äggvitor till så hårt skum att skålen kan vändas upp och ned) – 1 min 7 sek, Labinot Kelmendi (2008)

Fågelstyckning (Styckning av en kyckling - benfria lårfiléer och bröstfiléer med vingben (en led kvar) – 2 min 11 sek, Daniel C Högnert (2011)

Övrig info om Vassaste Kocken
Tävlingen arrangeras av branschtidningen Besöksliv (tidigare Restauratören). Förstapriset är 25 000 kronor. Vassaste Kocken har arrangerats sedan 2004.

Huvudsponsorer: Menigo, Restaurangassistans och Visita.

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Martin Ådahl

”Orimligt med olika moms på mat”

Centerns chefsekonom Martin Ådahl anser att de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar har varit väldigt effektiva för sysselsättningen.

Lars Åkerlund Eva Östling

Lars Åkerlund lärde USA att fika

Eva möter. Lars Åkerlund ville lära New York-borna att fika. Åtta år efter att han
 öppnade han lyckats – med råge.– I slutet av juni blir vi New Yorks största privatägda kaffekedja.

Carl Jan Granqvist 476

"Mycket roligare att äta historia"

Lördagsintervjun. Carl Jan Granqvist ger en känga till dagens ungdom, berättar om destinationen kring Saxå Bruk och avslöjar nya projektet Aptitum.

Stefan Karlsson krögaren pressbild

”Satsar man rätt blir det överskott”

Lördagsintervjun. Stefan Karlsson drev år efter år Sveriges lönsammaste hotell, trots att pengar aldrig var drivkraften. När han insåg att jobbet drev hans familj ifrån honom tog han hjälp av en terapeut. Nu släpper han fram andra– Personalen måste få vara delaktig, säger Stefan Karlsson.

Malin Söderström 476

Malin Söderström: ”Jag har skrivkramp”

Lördagsintervjun. Malin Söderström berättar om den nya röken, ekonomin, uppbrottet med de tidigare delägarna – och varför hon inte kan skriva recept längre.

Annons