Daniel Agrell från Loka Brunn är Vassaste Kocken 2012

Daniel Agrell 476 Foto: Elin Aarflot

Daniel Agrell är Vassaste Kocken 2012.

Finalisterna i Vassaste Kocken 2012

Du kan anmäla intresse att delta i nästa upplaga av Vassaste Kocken här.

Bästa delresultaten i Vassaste Kocken 2012:

Lökhackning, 250 gram finhackad: 2 min 19 sekunder, Oscar Brönmark.

Vispning av åtta äggvitor till skum: 1 min 12 sek, Daniel C Högnert.

Portionering lax, minsta totalavvikelse: 34 gram, Daniel C Högnert.

Slå majonnäs på 0,5 liter olja: 55,29 sek, Oscar Brönmark.

Finalister i Vassaste Kocken 2012

Jimmy Brorsson, 25 år, Falsterbo Golfrestaurang, Falsterbo: +46 708941749
Gilberto Diaz, 40 år, Global Gastronomi, Örebro: +46 704853002
Nils Lindsköld, 22 år, Casino Cosmopol, Sundsvall: +46 768 43 52 33
Markus Ludvigsson, 27 år, Viktoria, Umeå: +46 702 31 77 77
Daniel Agrell, 33 år, Loka Brunn, Grythyttan: +46 703542473
Daniel C Högnert, 32 år, Årstiderna, Malmö: + 46 707949101
Oscar Brönmark, 25 år, Årstiderna, Malmö: +46 73 500 53 84
Tommie Hassel, 20 år, Restaurang Kajutan, Limhamn, Malmö: För tel, kontakta tävlingsledningen.

Tävlingen för de snabbaste kockarna

I Vassaste Kocken ligger fokus på kockarnas hantverksskicklighet, på de kunskaper som kocken använder i sin vardag i restaurangköket. Årets tävling är den åttonde i ordningen. Det gäller att leverera kvalitet och göra det snabbt.  Vanliga kocktävlingar handlar om att under flera timmar förbereda och bereda en rätt. I Vassaste Kocken tävlar deltagarna i sju snabba kockmoment.

Grenarna är följande

1. Hacka lök på tid

2. Kockkunskaper

3. Separera och vispa äggvita till hårt skum på tid

4. Portionera fisk med störst precision

5. Slå majonnäs på tid

6. Stycka fågel på tid

7. Bereda en klassisk restaurangrätt på tid

Världsrekorden från tidigare år som utmanades under finalen är: 
Lökhackning (Skalning och finhackning av 250 gram lök) – 1 min 56 sek, Daniel Pettersson (2011)

Majonnässlagning (beredning av en majonnäs baserad på två ägg och 0,5 liter olja) – 31 sekunder, Daniel C Högnert (2011)

Precisionsportionering av fisk (stycka lax i sex portionsbitar med minsta viktavvikelse) – 15 gram, Simon Tennemo (2011)

Äggvispning (kläcka, separera och vispa åtta äggvitor till så hårt skum att skålen kan vändas upp och ned) – 1 min 7 sek, Labinot Kelmendi (2008)

Fågelstyckning (Styckning av en kyckling - benfria lårfiléer och bröstfiléer med vingben (en led kvar) – 2 min 11 sek, Daniel C Högnert (2011)

Övrig info om Vassaste Kocken
Tävlingen arrangeras av branschtidningen Besöksliv (tidigare Restauratören). Förstapriset är 25 000 kronor. Vassaste Kocken har arrangerats sedan 2004.

Huvudsponsorer: Menigo, Restaurangassistans och Visita.

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Stefan Karlsson Toso

Stefan Karlsson vill avdramatisera kroglivet

Göteborgskrögaren Stefan Karlsson har öppnat två nya restauranger på några månader. Nu är det dags för investeringarna att börja betala sig.

Östling Zedendahl Schulman Liljedahl

Hållbarhet ger lönsamhet

De har vitt skilda verkligheter – men har en tydlig sak gemensamt: Hållbarhet. Visitas vd Eva Östling möter Menette von Schulman, Per Liljedahl och Camilla Zedendahl. 

Jacqueline Cavazza 476

Hon vill göra Sverige kräsnare

Jacqueline Cavazza ska utveckla relationen mellan kultur och gastronomi på Mathias Dahlgrens Matbordet.

Maya Samuelsson

Maya ska bli bäst i världen

Lördagsintervjun. När Maya Samuelsson besökte en vingård första gången var hon bara sex månader gammal. Nyligen vann hon ”Årets Lily”. Målet nu: att vinna VM.

Donald Getz pressbild

”OS är slöseri med pengar”

Besöksnäringen och idrottsrörelsen har tagit hjälp av en av världens främsta forskare inom evenemang – Donald Getz. I lördagsintervjun berättar han varför Gothia Cup är bättre än OS – och vad besöksnäringen och politikerna bör göra.

Annons