Daniel Agrell från Loka Brunn är Vassaste Kocken 2012

Daniel Agrell 476 Foto: Elin Aarflot

Daniel Agrell är Vassaste Kocken 2012.

Finalisterna i Vassaste Kocken 2012

Du kan anmäla intresse att delta i nästa upplaga av Vassaste Kocken här.

Bästa delresultaten i Vassaste Kocken 2012:

Lökhackning, 250 gram finhackad: 2 min 19 sekunder, Oscar Brönmark.

Vispning av åtta äggvitor till skum: 1 min 12 sek, Daniel C Högnert.

Portionering lax, minsta totalavvikelse: 34 gram, Daniel C Högnert.

Slå majonnäs på 0,5 liter olja: 55,29 sek, Oscar Brönmark.

Finalister i Vassaste Kocken 2012

Jimmy Brorsson, 25 år, Falsterbo Golfrestaurang, Falsterbo: +46 708941749
Gilberto Diaz, 40 år, Global Gastronomi, Örebro: +46 704853002
Nils Lindsköld, 22 år, Casino Cosmopol, Sundsvall: +46 768 43 52 33
Markus Ludvigsson, 27 år, Viktoria, Umeå: +46 702 31 77 77
Daniel Agrell, 33 år, Loka Brunn, Grythyttan: +46 703542473
Daniel C Högnert, 32 år, Årstiderna, Malmö: + 46 707949101
Oscar Brönmark, 25 år, Årstiderna, Malmö: +46 73 500 53 84
Tommie Hassel, 20 år, Restaurang Kajutan, Limhamn, Malmö: För tel, kontakta tävlingsledningen.

Tävlingen för de snabbaste kockarna

I Vassaste Kocken ligger fokus på kockarnas hantverksskicklighet, på de kunskaper som kocken använder i sin vardag i restaurangköket. Årets tävling är den åttonde i ordningen. Det gäller att leverera kvalitet och göra det snabbt.  Vanliga kocktävlingar handlar om att under flera timmar förbereda och bereda en rätt. I Vassaste Kocken tävlar deltagarna i sju snabba kockmoment.

Grenarna är följande

1. Hacka lök på tid

2. Kockkunskaper

3. Separera och vispa äggvita till hårt skum på tid

4. Portionera fisk med störst precision

5. Slå majonnäs på tid

6. Stycka fågel på tid

7. Bereda en klassisk restaurangrätt på tid

Världsrekorden från tidigare år som utmanades under finalen är: 
Lökhackning (Skalning och finhackning av 250 gram lök) – 1 min 56 sek, Daniel Pettersson (2011)

Majonnässlagning (beredning av en majonnäs baserad på två ägg och 0,5 liter olja) – 31 sekunder, Daniel C Högnert (2011)

Precisionsportionering av fisk (stycka lax i sex portionsbitar med minsta viktavvikelse) – 15 gram, Simon Tennemo (2011)

Äggvispning (kläcka, separera och vispa åtta äggvitor till så hårt skum att skålen kan vändas upp och ned) – 1 min 7 sek, Labinot Kelmendi (2008)

Fågelstyckning (Styckning av en kyckling - benfria lårfiléer och bröstfiléer med vingben (en led kvar) – 2 min 11 sek, Daniel C Högnert (2011)

Övrig info om Vassaste Kocken
Tävlingen arrangeras av branschtidningen Besöksliv (tidigare Restauratören). Förstapriset är 25 000 kronor. Vassaste Kocken har arrangerats sedan 2004.

Huvudsponsorer: Menigo, Restaurangassistans och Visita.

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Nina Ulvinen Nilsson

Hon styr Malmös nya jättehotell

Lördagsintervjun. Nina Ulvinen Nilsson är vd för nya Malmö Arena hotell som byggs i Hyllie. För Besöksliv berättar hon varför det byggs så många hotell i staden. Och hur hon förlorade en hockeymatch med 27–0 mot fulla danskor. Hon avslöjar också hur hon reagerade när pappa Percy Nilsson punkterade Hemglassbilens däck.  

Oskar Ahlvin 476

”Samarbetet med kockarna har blivit bättre”

Lördagsintervjun. Allergierna dödade kockdrömmen. Då föddes en ny karriär.– Man kommer väldigt långt med ett stort intresse för mat och dryck, säger Oskar Ahlvin, Sveriges bäste servitör 2014.

Ingmarie Pagenkemper 476

Så ska Pagenkemper lyfta Södra Teatern

Lördagsintervjun. Hon började som dj i mitten av 1990-talet. Nu ska hon få Stockholmsklassikern Mosebacke och Södra Teatern att visa svarta siffror. Hur? Färre uppsättningar ska ge plats för mer konferens och event – och så ska den lönsamma restaurangverksamheten öka.

Karin Johansson vd Svensk Handel

Svensk Handel ska ta debatten

Lördagsintervjun. Visita och Svensk Handel har många beröringspunkter. Vd-kollegorna Eva Östling och Karin Johansson möts i ett samtal om ett ­närmare samarbete, hållbarhet, vikten av aktiva medlemmar – och vilka konsekvenser en höjd arbetsgivaravgift får.

Pernilla Andersson 476

Från Nutellafrukost till driftsdirektör

Pernilla Andersson har ägnat hela sitt liv åt hotellbranschen. Vägen dit har gått spikrakt uppåt, men också kantats av jakt efter Lunnefåglar i norska Runde och nakna hotellgäster i korridoren.

Annons