Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

Taku-Taku Foto: Pressbild

Kocken Sebastian Schauermann har startat veganska fastfoodkejdan Taku-Taku.

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann tröttnade på det dåliga veganska matutbudet. Och startade en unik snabbmatskedja med gröna matinfluenser från världen över.

Det var häromåret som Sebastian Schauermann fick frågan från konsertarrangören Luger om han kunde ta fram ett nytt veganskt matkoncept som kunde ambulera på festivalerna Way out West, Popaganda och Stockholm Music & Arts. Taku-Taku var då bara ett matstånd som sålde indiska curry-tacos.

Rätt kundunderlag

Efter det intresserade sig ekobutiken Paradiset för konceptet. Sickla blev först ut i maj, och Södermalmsfilialen får en Taku-Taku i augusti.Artikeln fortsätter under annonsen

− Paradiset är perfekt eftersom det finns precis rätt kundunderlag på plats – folk som handlar ekologiskt och är intresserade av miljö. Men i framtiden tänker jag att Taku-Taku ska få leva ett eget liv och yngla av sig när det dyker upp bra ställen, säger Sebastian Schauermann, som även gett ut fyra kokböcker och driver egen matstudio i Stockholm.

Taku-Taku lanseras som ”slow cooked vegan fast food”.

− Det är ett sätt att laga mat från grunden. Vi lägger ner mycket tid i köket, fast det är fast food utåt för gästerna. Konceptet är att kunna plocka street food-influenser hejvilt från hela världen. Bäst hittills har varit mat från Indien, Korea, Japan och Mexiko – länder som redan har bra veganska rätter i sin matkultur. Det är deras husmanskost. I Sverige har vi tunnbrödsrulle, i Mexiko tacos.

Är du vegan själv?

− Nej, jag valde snabbt att komma ut som flexitarian! Men jag växte upp med en mamma som var vegetarian, så jag har alltid varit intresserad. Tyvärr har jag inte tyckt att utbudet i Stockholm är så spännande, och jag kände verkligen att det fanns ett behov av något nytt. För mig är det en väldigt rolig utmaning.

Du driver restaurangerna i samarbete med Electrolux och Risenta. Är det ett tecken i tiden tror du?

− Kanske det! Jag var redan varumärkesambassadör för Risenta, så det kändes logiskt att få med dem på tåget när deras produkter också finns på Paradiset. Det blir en väldigt bra inspiration för kunderna. Electrolux jobbar ständigt med nya metoder för att laga mat med lägre energi och svinn, så det är jättekul att få jobba närmare dem också. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.

Annons
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.