Förra veckan hölls ”Hotel Data Conference” i USA och där debatterades bl.a. kostnaderna för att få bokningar från olika typer av distributionskanaler. Mätningar från Kalibri Labs visar att de stora hotellkedjornas genomsnittliga kostnad under 2015 för att skaffa bokningarna uppgick till ca 18 % av intäkterna. De stora hotellkedjorna har länge varit skickligare på att driva bokningar via sina egna hemsidor än vad mindre hotellkedjor och helt oberoende hotell har varit. Kostnaderna för att skaffa bokningarna för de som inte tillhör stora hotellkejdor torde därför vara högre än 18 %. I Sverige torde kostnaderna minst ligga på samma nivåer som i USA.
När Expedia och andra bokningskanaler startade utlovade de att de skulle öka intäkterna till hotellen. Idag har det visat sig att ökningarna inte blivit så stora som förespeglats utan att en del av bokningarna som tidigare gick direkt till hotellen nu går via dyrare mellanhänder.
De stora hotellkedjorna har aktivt drivit kampanjer under 2016 att boka direkt mot en viss rabatt. Kravet har varit att den som bokar är medlem i kedjans lojalitetsprogram, men det blir alla lätt utan att det kostar något. Sedan är det fritt fram att boka hotellrum till medlemsrabatt.
Även här har OTA-kanalerna gått till motangrepp genom att bl.a. straffa hotell som inte håller prisparitet, men även genom att erbjuda ”medlemspriser” till de konsumenter som är medlemmar hos en OTA. Med den här typen av åtgärder tar OTA-kanalerna tillbaka initiativet och stärker sin position hos konsumenterna.
Problemet är inte kanalerna i sig utan att hotellen har alltför dåligt kunskaper om hur de ska marknadsföra och sälja sina hotellrum i en digital värld som ändras i allt snabbare takt. Hotellens ledningar tillhör oftast en äldre generation och befinner sig långt ifrån den nya generationen av Millennials (generation Y) som numera står för den största köpkraften inom resor och hotell.
Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.