Annons

2018 förlorat år för Stockholm

zoom
Stockholm har sedan många år varit en byggarbetsplats i city och i år är det värre än någonsin tidigare. Ingen från Stockholms stad verkar bry sig om att städa upp staden inför turistsäsongen.
Annons

Tätskiktsrenoveringen av området kring Sergels Torg är inne på sitt sjätte år. Det lovas att det ska bli klart senare i år, dock efter sommaren när alla turister har trampat runt bland avspärrningarna. Dessutom ser det ut som en krigsskådeplats när Vasakronans ombyggnad av SEB:s kontor vid Sergels Torg pågår. Går det åtminstone att sätta upp en avskärmning med en bild av hur byggnaden kommer att se ut? Det ordnades i Bryssel när byggnader kring Grand Place renoverades för några år sedan. Det gick fortfarande att ta bilder som såg ut ungefär som om det var renoverat. En annan idé vore att informera om att alla kan ladda ner en app. och genom Förstärkt Verklighet (AR – Augmented Reality) med hjälp av kameran titta i den smarta mobilen och då se hur byggnaden kommer att se ut när den är klar. Den teknologin finns i Berlin där den smarta mobilen kan användas för att se muren på olika platser (där den sedan länge är borta). Stockholms stad är stenhårda mot bl.a. bilar och uteserveringar så nog skulle staden kunna ställa krav på att de som bygger på allmänna platser lägger upp AR i en app. så att både Stockholmare och besökare kan se vad som händer.

Handeln i Stockholms innerstad backar samtidigt som handeln i köpcentrum runtomkring Stockholm ökar. Det kan inte komma som någon överraskning när det ser ut som det gör i city. En mängd butiker har försvunnit när ombyggnaderna sker. Dessutom har NK dragit igång en stor renovering med stängda avdelningar. Gallerians huvudingång och en bra bit in ser ut som en byggarbetsplats. Kanske undviker Stockholmare även Drottninggatan efter terrordådet förra året. Röran kring Sergels Torg ökar inte direkt känslan av att området är tryggt. Tyvärr ger området kring Sergels Torg inte den bild av Stockholm vi alla vill förmedla.

Det är väl dessutom ingen större idé att locka turister till Stockholm sommaren 2018 när upplevelsen vi bjuder på knappast ens motsvarar lågt ställda förväntningar.

Om vi förflyttar oss söderut till Slussen, så är platsen än mer katastrofal än området kring Sergels Torg. Här återstår det många år innan det blir klart. Här har det funnits behov av en AR app. ända sedan planerna på ombyggnad presenterades.Många av världens skickligaste spelutvecklare sitter ju i närheten av Slussen så resurser saknas inte. Alla Stockholmare skulle då ha kunnat bilda sig en bättre uppfattning om hur det kommer att se ut när det är klart.

Det är klart att det måste renoveras och förbättras i en stad och det tar tid – i Stockholm verkar det ta oändligt lång tid. Hur ska Stockholm ta hand om de som bor, arbetar och besöker Stockholm under tiden? Den som besöker Stockholm borde få bättre information om det de ska undvika. Stockholms webbplats för besökare är ett föredöme med fantastiskt bra information för både besökare och invånare, men den borde kompletteras med aktuell information om det som inte ser ut som på bilderna. Bilden på Gallerian är gammal och visar hur det en gång i tiden såg ut vid huvudentrén. En berättelse om hur Stockholm förnyas är bara positiv och den kan genom skisser visa hur det kommer att se ut när det är klart. Dessutom kan webbplatsen ge tips om hur besökaren undviker byggplatserna.

2018 kommer sannolikt att bli ett förlorat år för Stockholms besöksnäring. Kanske inte i totalt antal besökare, men i antal besvikna besökare som inte får rätt intryck av Stockholm. Besöksnäringen i Stockholm får se fram emot turistsäsongen 2019 istället. Förhoppningsvis ser det bättre ut kring Sergels Torg, Gallerian har nyöppnat, NK har fått klart några av de nya avdelningarna och Nationalmuseum är åter öppnat efter många års renovering. Hoppas att Stockholms stad tänker städa upp i city till sommaren 2019 och dessutom tillsammans med hotellen marknadsföra Stockholm som den fantastiska plats staden då kommer att vara.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...

Nyheter