Annons

Alltfler hinder att besöka Sverige

zoom Stockholms Slott Anders Johansson
Stockholms Slott Anders Johansson
Vem vill besöka Sverige när media över världen redovisar att Sverige just nu har högst smittspridning i hela Europa? Media hjälper till för lång tid framöver att stämpla Sverige som osäkert och med högre risk att bli smittad. Detta är inte bra för besöksnäringen i Sverige.
Annons

Media fortsätter att skrämmas med Covid-19. Risken att dö av Covid-19 är ca 0,15 % jämfört med vanlig influensa som är ca 0,07 %. Nu kommer det engelska, brasilianska, indiska och gud vet vad de 7000 olika mutationerna kan få för namn i media. Något är fundamentalt fel i hela samhället när media lyckas skrämma upp hela världens befolkning. Affärsmodellen för media har i princip aldrig ändrats. En del annonser och en del prenumerationer. Fler läsare gör det möjligt att sälja fler och dyrare annonser. Fler klick får man genom att manipulera människan via sedan urminnes tider inbyggda mönster i hjärnan. Saklighet, fakta eller positiva nyheter ger inga klick. Människan gör däremot allt för att hantera sin rädsla. Klick, klick, klick. Media kommer att fortsätta skrämmas, så länge den här gamla affärsmodellen finns kvar. Alla jagar klick. Någon kanske har sett när människor räddar djur i nöd, t.ex. räddar en hund som attackeras av en pytonorm. I veckan framkom det att dessa filmer är arrangerade för att skapa mer klick. Det är sannolikt mer än vi tror som är fabricerat för att skapa klick.

Media skapar förödelse för människor, platser, företag och branscher. När människor inte längre klickar är det dags för nästa skrämmande nyhet. Media rapporterar aldrig slutet, lösningen eller vad som hände sedan. För flera år sedan lyssnade jag på företrädare för turismen på Bahamas som vädjade till media att berätta om att Bahamas inte längre är totalförstört av oväder som inte ens drabbade alla delar i övärlden. Bilden som media skapat levde kvar i många år och turisterna uteblev.

Risken att bilden av hög smittspridning i Sverige lever kvar länge i potentiella besökares medvetenhet, vilket kommer att drabba besöksnäringen negativt. Politikernas oförmåga eller ovilja att hantera Sveriges brottslighet, infrastruktur och långsiktiga strategi för besöksnäringen är andra hinder som gör det svårare för besöksnäringen.

Sverige har Europas fjärde högsta brottslighet

Tidigare i år publicerades Crime Index. Sverige ligger på fjärde plats i Europa, dvs. Europas fjärde högsta kriminalitet. Vem vill besöka ett så osäkert land som Sverige? Det blir problematiskt för besökare särskilt från länder som Kina och Japan som har en betydligt lägre kriminalitet än Sverige. Detta är ett större problem än den pågående pandemin som världen så småningom kan tämja, medan kriminaliteten är ett inhemskt problem som tar många år att lösa.

Sverige riskerar att bli otillgängligt

Vem vill besöka Sverige när det är svårt att ta sig till Sverige. Debattörer föreslår att Visit Sweden inte ska marknadsföra Sverige som besöksmål till länder som USA, Kina och Indien som ligger så långt borta att man måste flyga för att besöka Sverige. Detta är inte förenligt med Sveriges klimatmål argumenterar debattörerna. Dåliga flygförbindelser och långsamma tåg till och inom att väldigt stort land gör det svårtillgängligt att besöka.

Sverige investerar för lite i turismen

Andra länder investerar i besöksnäringen för att de ser en ljus framtid när pandemin är över och människor återigen kan resa för att uppleva andra kulturer, utbyta erfarenheter, skapa vänskapsband och allt annat positivt som sker inom resor och turism. Turism har en enorm betydelse för ett litet land som Sverige för att främja och utveckla näringsliv, kultur, demokrati och mänskliga rättigheter. Genom en väl utvecklad turism finns det goda och större möjligheter att skapa en positiv bild av Sverige som land vilket gynnar vår position att påverka utvecklingen i världen.

Det finns mycket som måste förbättras för att besöksnäringen i Sverige ska kunna utvecklas snabbare. Branschen måste våga ta för sig och aktivt vrida utvecklingen år rätt håll.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter